Home VestiBiznis & Finansije Prognoze: Bakar će biti skuplji

Prognoze: Bakar će biti skuplji

by bifadmin

Analitičari Dojče banke povećali su prognoze cena većine obojenih metala u 2009, uključujući bakra, zbog očekivanja stabilizacije svetske ekonomije. Prognoze cene bakra za iduću i 2011. su međutim smanjene jer se računa na sporiji nego što se prethodno predviđalo ekonomski oporavak.

Tona bakra mogla bi ove godine, prema analitičarima Dojče banke, da košta prosečno 3.288 dolara, 17 odsto više nego što se ranije predviđalo. U 2010. bi istoj količini cena mogla da bude 4.189 a u 2011. godini 5.071 dolar ili 11 odnosno 8,7 odsto manje nego što se pre prognoziralo. Trenutno bakar, koji je skuplji više od 40 odsto nego u decembru, na LME košta 4.145 dolara za tonu za tromesečnu isporuku a prosečna cena do sada u tekućoj godini mu je 3.478 dolara.

Poskupljenju je doprinelo očekivanje eventualnog oživljavanja tražnje u najvećim svetskim ekonomijama, uključujući Kinu. U prilog rastu išle su i spekulacije da Kina, najveći svetski potrošač, povećava rezerve tog metala uprkos činjenici da su SAD, Japan i Evropa još u recesiji.

Pročitajte i ovo...