Home VestiBiznis & Finansije „Solarno plaćanje“ političkih partija

„Solarno plaćanje“ političkih partija

by bifadmin

Veliki deo aprila štampa se bavila finansiranjem srpskih političkih partija. Opšti je zaključak da je ono netransparentno.

Sredinom meseca govorkalo se da će stranke početi da objavljuju imena svojih finansijera. Poslanička grupa „Napred Srbijo“ uputila je Skupštini predlog izmene Zakona o finansiranju političkih stranaka, koji bi doneo budžetu uštedu od 3 miliona evra godišnje. I predstavnici ostalih partija smatraju da sadašnji zakon ima mnogo rupa, a Zoran Stoiljković tvrdi da se partije finansiraju osmišljanjem raznih poslovnih aranžmana, stranačkim osnivanjem NVO ili prostim principom „solarnog plaćanja“ tj narodski rečeno „pare na sunce“.

Kako javlja Balkan Insight, Verica Barać, ispred Saveta za borbu protiv korupcije, tvrdi da su partije na vlasti finansirane i od strane javnih preduzeća, fondova i nabavki, te grčevito brane njihovu kontrolu. Ona je dala izjavu Blicu, u kojoj kaže da se „stalno vrtimo u krug, a sistem je sledeći: prvo naprave loš zakon, kao što je Zakon o finansiranju stranaka ili Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije, a zatim sve urade da onemoguće formiranje jake, nezavisne institucije koja može da ga sprovodi i da ih kontroliše.“

DS je za sada jedina partija koja je na svom sajtu objavila finansijski izveštaj iz prošle godine. Međutim, na listi nisu imenovani biznismeni i krupni kapital, a provukla se i jedna greška – DS dobija donacije od ljudi koje je sama postavila na rukovodeća mesta u javnim preduzećima. Ili je izveštaj traljavo odrađen ili je ovo neočekivani nalet iskrenosti. Možda ćemo u nedostatku valjanog zakona morati da računamo na grižu savesti političara (što pomalo zvuči kao oksimoron).

Pročitajte i ovo...