Home VestiBiznis & Finansije Svinjski grip: podignut nivo opasnosti

Svinjski grip: podignut nivo opasnosti

by bifadmin

Svetstka zdravstvena organizacija podiže nivo opasnosti od pandemije, a broj žrtava dostigao je 152, od čega su svi starosne dobi od 20 do 50 godina.

Prema Tajmsu, noćas je podignut nivo uzbune za jedan stepen, odnosno na četvrto mesto (od mogućih 6), što je posledica potvrde da i u Britaniji ima zaraženih.

Američka vlada je objavila da u SAD ima 40 zaraženih, a takođe ih ima i u Kanadi i Španiji. Van Meksika još nije potvrđeno prenošenje gripa sa čoveka na čoveka, ali smatra se da bi pandemija ove bolesti mogla da odnese milione života. Procenjuje se da u Meksiku ima već 2 000 inficiranih.

Međutim, Gardijan, za razliku od Tajmsa, ima pozitivniji pristup. On nas podseća da su svi slučajevi van Meksika uspešno lečeni, te da ne mora da znači da je ova bolest uz propisnu negu nužno smrtonosna.

Obama, od kad je došao na vlast, nikako da se posveti upravljanju zemljom u normalnim okolnostima. Prvo kriza, a sad smtrnosoni virus. No, uprkos tome, Barak Obama smatra da nema potrebe za dramu, jer je Amerika poptpuno pripremljena i na najgori scenario.

Što se tiče Srbije, domaći mediji istražuju i javljaju kako Srbija nije pripremljena na mogućnost epidemije. Kod svinjskog gripa odlične rezultate pokazuju lekovi poput „tamiflu-a“, a Pres piše da ovog leka imamo u malim zalihama, i da mu je uglavnom istekao rok trajanja. Tomica Milosavljević pak smatra da nema razloga za paniku, i komentariše da Srbija nije manje spremna od drugih, a da niko ne može biti potpuno spreman. Koliko vakcina imamo to ne znamo, ali Britanci po novinama mašu cifrom od 33 miliona vakcina protiv svinjskog gripa. Naš ministar tvrdi da smo pristupili svim merama predostrožnosti, kao što je pojačan nadzor na aerodromima, ali novinari Presa su intervjuisali putnike na aerodromu i izgleda da tamo nema nikakve kontrole.

Pročitajte i ovo...