Home VestiBiznis & Finansije EU osniva finansijske regulatore

EU osniva finansijske regulatore

by bifadmin

Evropska komisija predlaže uspostavljanje evropskog sistema finansijskih supervizora.

Evropska komisija uskoro će izneti nove planove pooštravanja nadzora finansijskih institucija, iako je Velika Britanija već izrazila svoje protivljenje novim merama.

Jedan od ključnih prijedloga Evropske komisije je uspostavljanje novog Evropskog odbora za sistemske rizike (ESRC), na čijem čelu bi bila Evropska centralna banka (ECB) zajedno s guvernerima centralnih banaka EU, koje bi članicama davalo rano upozorenje na pretnje finansijskoj stabilnosti. To telo ne bi imalo nikakva pravno obavezujuća ovlašćenja, stoji u nacrtu izveštaja Evropske komisije.

Komisija, takođe, predlaže uspostavu evropskog sistema finansijskih supervizora (ESFS), koje bi se sastojalo od tri nova EU tela s legalnim ovlašćenjima za vršenje nadzora nad bankarskim i osiguravajućim sektorom.

Kako ističe Komisija, manjkavost postojećeg sistema nadzora dosad je imala drastične posledice po globalni finansijski sistem. Velika Britanija, koja nije članica evrozone i nema veze s Evropskom centralnom bankom, već je izrazila svoje negodovanje zbog eventualnog prepuštanja tako velikih ovlašćenja u ruke ECB-a.

ESFS bi trebalo da dobije ovlašćenja za rešavanje sporova između nacionalnih supervizora vezanih uz prekogranično poslovanje. Britanija, najveća sila finansijskog sektora u Evropi, protivi se davanju pravno ograničavajućih ovlašćenja u ruke panevropskih vlasti.

Pročitajte i ovo...