Home VestiBiznis & Finansije Majkl Porter: Hrvatska nema dugoročne strategije i plana

Majkl Porter: Hrvatska nema dugoročne strategije i plana

by bifadmin

Ako mislite da ćete ulaskom u Europsku Uniju riješiti svoje probleme, griješite. To je tek početak suočavanja s novim izazovima. A za to je potrebno riješiti mnošto problema, koji se svi sažimaju u jedan pojam. Konkurentnost. Hrvatska je danas na na 63. poziciji po novu konkurentnosti od 130 zemalja obuhvaćenim mjerenjem, iako se po bruto domaćem proizvodu nalazi na 48. mjestu. To je još jedan dokaz da zemlja troši više nego što sama može privrediti vlastitim kapacitetima.

Kratko i bez okolišanja razlagao je Michael Porter pred hrvatskom menadžerskom elitom i onima koji će se to spremaju postati, o hrvatskim ekonomskim manama. Michael Porter, smatra se danas vodećim stručnjakom za pitanja konkurentnosti i važi za ‘najtraženijeg predavača u svijetu’ i autor je, među ostalima, knjiga On Competitivensess i Competitive Advantage of Nations, a govorio je na Plivinom Business Forumu u Zagrebu u petak. Ova vrsta privrednog show businessa, gdje takozvani gurui ovoga ili onoga idu na turneje kao kakvi pop pjevači, da ljudima kažu ono što ovi uglavnom već znaju (U Hrvatskoj svako dijete već zna da se u zemlji živi iznad mogućnosti) korisna je, jer na određeni način ljudima daje do znanja da to što čine vide svi oko njih i da, ako već zavaravaju sebe, druge ne mogu zavarati.

Iako je nemilosrdno precizno sekcirao slučaj hrvatske ekonomije (po nekim elementima konkurentnosti, primjetio je, ona je rangirana negdje kao subsaharska Afrika, što je oko 1500 prisutnih popratilo s odobravanjem, ali sigurno nije bilo muzika za uši premijera i ministara koji su ga također primili), njegovi se nalazi odnose na sve tranzicijske zemlje: podizanje opće konkurentnosti ekonomije nije pitanje jednog ili dva velika poteza već treba napraviti puno malih stvari jer mnošto stvari utiče na konkurentnost, što može trajati godinama. Za snažnu konkurentnost potrebno je izgraditi okvir koji se sastoji od odgovarajućih politika i institucija i jakog privatnog sektora.

Uglavnom, «zaglavili ste u načinu razmišljanja iz prošlosti», bila je poruka najtraženog predavača. Problem nije toliko u idejama i znanju kako formulirati startegiju za konkurentnost koliko u volji političke sfere da se mijenja stari modus operandi, objasnio je Porter, nabrajajući najveće prepreke konkurentnosti u Hrvatskoj: preveliki i neefikasan javni sektor, glomazna država, preveliki broj firmi u državnom vlasništvu. Ostalo su nijanse.

Za bifonline Davorka Zmijarević, Zagreb

Pročitajte i ovo...