Home VestiBiznis & Finansije Newsweek: Proleće Medvedeva

Newsweek: Proleće Medvedeva

by bifadmin

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev se udaljava od čvrstorukaške politike svog mentora i prethodnika, premijera Vladimira Putina. Iako Putin i njegovi čvrsto drže moć, predsednik je počeo da javno osporava neke ključne tačke Putinove politike i da odlaže primenu represivnih zakona. Neće ućutkati, nego će saslušati kritičare vlasti. “Dobili smo velikodušnog, poštenog i ljubaznog vladaoca”, kaže Svetlana Sorokina, novinarka i borac za ljudska prava.

Liberalniji pristup Medvedeva se ne oseća u krutoj spoljnoj politici Rusije koja je u čvrstom zagrljaju Putina. Međutim, posle deset ledenih godina, ruski nevladini aktivisti raduju se otopljavanju. “Nismo ni sanjali da ćemo savetovati predsednika. Medvedev ne samo što nas sluša, nego i odlučuje na osnovu izveštaja koje je od nas naručio”, kaže Kiril Kabanov, šef nezvaničnog Nacionalnog antikorupcijskog komiteta.

Ne misle svi tako. Moskovski sud je pre isteka kazne oslobodio Svetlanu Bahminu, majku troje dece i bivšeg pravnog zastupnika naftne kompanije “Jukos” Mihaila Hodorkovskog. Provela je pet godina u zatvoru pod optužbom da nije plaćala porez. Iako je Medvedev od početka insistirao da se politika ne meša u rad sudstva, niko to nije uzimao ozbiljno. “U Rusiji se ništa ne događa bez amina odozgo, kao u slučaju ‘Jukosa’, koji je politički slučaj”, objašnjava Sorokina. Njeni branioci su bezuspešno dokazivali da je ona žrtva kampanje protiv Hodorkovskog.
Početkom ove godine predsednik se usprotivio drakonskom zakonu, čiji su prednacrt napisali “putinovci”, a prema kome su disidenti kriminalci.

Medvedev zove nevladine aktiviste u Kremlj. Sredinom aprila se sastao sa predstavnicima 36 NVO koje je Putin zakonom hteo da sahrani. Medvedev je rekao da su NVO suštinski važne za “zdravlje ruskog društva”. Tražio je da ga izveštavaju o korupciji u vladi. “Još je rano da se govori o slobodi govora, ali pomalja se političko proleće”, procenjuje bivši zamenik premijera Boris Nemcov.

Uprkos očitim razlikama između Putinovog i predsednikovanja njegovog izabranika, lična ili politička nesloga ove dvojice se ne vidi. “Medvedev je bio u Putinovom državnom aparatu. On je reformator, a ne revolucionar. Poput svih ruskih reformatora, on je deo stare mašine”, ocenjuje Aleksej Makarkin, zamenik direktora moskovskog Centra za političke tehnologije. “Promenio se samo stil. Predsednik ne odlučuje ni o čemu bez konsultacije sa premijerom”, smatra Aleksej Venediktov, direktor Eho Moskve, najliberalnije ruske radio stanice.

Medvedev je smenio svega šestinu Putinovih kadrova. Veliko je pitanje može li Medvedev da transformiše Rusiju.

Predsednik je naredio da svi visoki činovnici moraju da objave koliki su im prihodi i koji su im poslovni interesi. To treba da urade i članovi njihove uže porodice. Međutim, objava rata korupciji u državnom vrhu je napad na ljude koji su osnova političke moći Medvedeva.

Ako Medvedev privede pravdi birokrate lepljivih prstiju, oni neće biti iz najužeg kruga. Ruski liberali su oprezni optimisti. Procenjuju da proleće nije stiglo, ali da je led počeo da puca.

(Newsweek)

Pročitajte i ovo...