Pad čelika

by bifadmin

Svetske cene čelika mogle bi ove godine da padnu 41 odsto, na prosečno 502 dolara po toni sa prošlogodišnjih 854 dolara u proseku, upozorava se u novom izveštaju Morgana Stenlija.

Cene toplo valjanog, koje su reper za industriju, više su nego prepolovljene u odnosu na nivo iz juna 2008. i sada su 490 dolara po toni. Za iduću godinu Morgan prognozira prosecnu cenu čelika na 485 dolara a za 2011. na 526 dolara. Ove godine u Morganu takođe očekuju pad globalne tražnje čelika za 11 odsto.

Zbog pada tražnje u uslovima svetske ekonomske krize proizvođači u Aziji i Evropi smanjuju proizvodnju ali se trenutno čini da ponuda postaje preobilna jer su zalihe u Kini, najvećem svetskom potrošaču čelika, dostigle rekordan nivo. Produkcija čelika širom sveta ove godine je pala 24 odsto ali je u Kini porasla četiri odsto, što takođe ukazuje na preobimnu proizvodnju, navode iz Morgana. Gledano na duži rok, analitičari očekuju rast kineske tražnje jer bi ta zemlja, prema nekim procenama, od 2025. mogla da troši 750 miliona tona čelika godišnje.

Pročitajte i ovo...