Home VestiBiznis & Finansije SAD: Olakšice novinama pogođenim krizom?

SAD: Olakšice novinama pogođenim krizom?

by bifadmin

Senator Džon Keri kaže da bi Vlada SAD mogla da oslobodi novine taksi, ili da ih zavede kao neprofitne organizacije, kako bi im pomogla da se na lakši način izbore sa krizom.

U svom obraćanju Kongresu, on je rekao da je novinska industrija veoma pogođena krizom oglašavanja, dugovanjima koja je sve teže naplatiti, i prelaskom čitalaca štampanih medija ne jeftinije, online novine.

No, rešenje ne sme biti finansijska pomoć države ugroženim medijima. Jer, kako Keri smatra, kada bi država subvencionisala novine, to bi ih učinilo političkim dužnicima. Na taj način bi se suzbilo istraživačko novinarstvo, a pojačao broj pr tekstova o političarima.

Zato, prema pisanju Rojtersa, Keri predlaže metodu oslobađanja od poreza, i mogućnost da mediji koji često imaju edukativnu funkciju budu finansijski tretirani kao neprofitne organizacije.

U razgovoru o ovom pitanju, jedan od senatora čiji je otac bio novinar, izjavio je kako sve više strahuje od mogućnosti da novine prestanu da budu „budno oko javnosti“ ako se pogorša njihov finansijski položaj.

Pročitajte i ovo...