Home VestiBiznis & Finansije Samit EU i Rusije u Sibiru

Samit EU i Rusije u Sibiru

by bifadmin

Ruski predsednik Dmitri Medvedev je na samitu EU i Rusije izrazio zabrinutost zbog koraka Unije u pravcu unapređenja odnosa sa zemljima poput Ukrajine i Gruzije.

Medvedev je rekao da se takve situacije „ne smeju koristiti protiv Rusije“. Ruski predsednik je dodao i da ne želi da program EU „Istočno partnerstvo“ ohrabri, kako se izrazio, „sklonost ka antiruskom stavu u nekim zemljama“.

Češki predsednik Vaclav Klaus je rekao novinarima da je Unija tokom samita pružila uveravanja Rusiji da „Istočno partnerstvo“ nikako nije upereno protiv Rusije. Samit Rusije i Evropske unije, koji se održava dva puta godišnje, u toku je u gradu Habarovsku, na krajnjem istoku Rusije.

Niz pitanja

Domaćin skupa, ruski predsednik Dmitrij Medvedev, istakao je da će dve strane „razmotriti čitav niz pitanja“. „Mislim da ćemo nastaviti razgovor o svim tačkama dnevnog reda; verovatno je dobra ideja vratiti se temi finnsijske i ekonomske krize i razmotriti situaciju na polju energenata, kao i izgradnju nove strukture evropske bezbednosti“, istakao je predsednik Medvedev.

Dve strane, kako se izveštava, žele da ostvare novo partnerstvo posle višegodišnjih sporova. Međutim, duboke podele još uvek postoje – posebno oko prekida isporuka ruskog gasa evropskim potrošačima i prošlogosišinjeg rusko-gruzijskog sukoba.

Lideri Rusije i Evropske unije su održali neformalne razgovore pre početka rusko-evropskog samita. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso izjavio je da sve probleme u odnosima sa Rusijom treba rešavati „redovnim i iskrenim dijalogom“, ma koliko teški oni bili.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev uoči samita je rekao da će gosti iz Evropske unije, prelazeći devet vremenskih zona na putu do Habarovska, „biti u prilici da osete veličinu Rusije“.

„Da bismo uspostavili partnerske, sveobuhvatne odnose, potrebno je da Evropska unija shvati kako je Rusija organizovana, sa kakvim se teškoćama suočava i kakvim prednostima raspolaže“, dodao je Dmitrij Medvedev.
(BBC)

Pročitajte i ovo...