Home VestiBiznis & Finansije Slovenija: Četvrtina Mercatora Orbico grupi

Slovenija: Četvrtina Mercatora Orbico grupi

by bifadmin

Vlasnička prava na četvrtinu akcija slovenačkog trgovinskog lanca Mercator biće prebačena na hrvatsku Orbico grupu.

Slovenački mediji navode da je reč o prividnom poslu o kojem su se dogovorili Boško Šrot, direktor Infond holdinga, koji raspolaže polovinom akcija najvećeg slovenačkog trgovinskog preduzeća, i vlasnik Orbico grupe Branko Roglić. Šrotov holding zbog zahteva državnih regulatora mora smanjiti vlasnički udeo u Mercatoru, a preti mu i zaplena akcija od Nove ljubljanske banke (NLB), koja je u većinskom vlasništvu države, ako joj ne vrati kredit od 130 miliona evra.

Mediji navode da Orbico grupa, koja se bavi distribucijom, nije u Mercatoru sprovela uobičajeno dubinsko snimanje poslovanja, niti je dobila kredit za tu akviziciju, nego raspolaže pismom o namerama jedne austrijske banke da će operaciju finansirati nakon što saglasnost daju državne agencije za hartije od vrednosti i zaštitu konkurencije. Slovenački mediji navode da je reč o „netransparentnom poslu“ kojim Šrot pokušava dobiti bolju poziciju u pregovorima s državom i NLB-om oko novog refinansiranja dospelih kredita.

Navodno je dogovorena kupoprodajna cena Mercatorovih akcija Orbico grupi od oko 200 evra po akciji, znatno više od ponuda koje je Šrot dobijao od inostranih investicionih fondova, dok je cena akcije na berzi oko 160 evra.

Pročitajte i ovo...