Home VestiBiznis & Finansije Snizite kamate, profiti su vam neprihvatljivi

Snizite kamate, profiti su vam neprihvatljivi

by bifadmin

Na 4. konvenciji Hrvatskih izvoznika potpredsjednik Vlade banke nazvao nemoralnima i priznao da nema novca za subvencioniranje skraćenog radnog tjedna.

Kao potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva apeliram na vodeće hrvatske banke da smanje kamatne stope za gospodarstvo, jer ako je ovo godina krize za realni sektor, onda je neprihvatljivo i potpuno u neskladu s prilikama da banke bilježe rekordne dobiti u prvom kvartalu 2009., poručio je u ponedjeljak sa 4. konvencije Hrvatskih izvoznika Damir Polančec, potaknut diskusijom u kojoj su izvoznici zapitali kako mogu uopće poslovati kada im banka zaračunava kamatu od 14,9 posto.

„Ova kriza je kriza morala. Krenula je iz bankarskog sektora kao direktna posljedica želje za maksimalnim bonusima i manipulacija brojkama, ali nažalost, osim javnog apela na savjest banaka nemam druge mogućnosti kako vam pomoći“, nastavio je Polančec, koji je izvoznicima predstavio i novine u programu Ministarstva gospodarstva za pomoć poduzetnicima. Na prozivke bankari nisu imali komentara. Uz napomenu da ne komentiraju pojedinačne istupe iz Vlade, iz Hrvatske udruge banaka stigao je odgovor da usprkos kretanjima na svjetskom tržištu banke nisu zaustavile proces kreditiranja, ali ga usklađuju s realnim kreditnim potencijalom koji je manji od potražnje. „Najteže do kredita dolaze poduzeća kojima se smanjuje potražnja za proizvodima i svi oblici kreditiranja potrošnje. Takva kreditna politika ne potiče krizu već je obuzdava i sprečava povećanje deficita koji vode u još veći zastoj.
(Poslovni.hr)

Pročitajte i ovo...