Home VestiBiznis & Finansije Ustav pre Statuta Vojvodine?

Ustav pre Statuta Vojvodine?

by bifadmin

Iako je Statut Vojvodine usvojen u pokrajinskoj skupštini još pre sedam meseci, on se neće ni ovog meseca naći pred republičkim poslanicima. Kako Blic piše, rasprava o njemu može biti odložena čak na tri godine, zbog mogućeg usvajanja novog Ustava.

Od zvaničnika DS-a novine saznaju da je odlaganje motivisano potrebom reorganizacije i decentralizacije Srbije, a ne neslaganjem opozicije koja smatra da bi se ovim statutom razbila teritorijalna celovitost zemlje.

Za sada, dok je Statut Vojvodine na ledu, finansiranje pokrajinskih projekata obavljaće se preko Razvojne banke, koju tek treba osnovati, a pitanjima kulture, obrazovanja i ostalih politika baviće se Vlada.

Iako je vest još uvek nezvanična, Savez vojvođanskih Mađara je burno reagovao, tvrdeći da su donošenje Ustava i Statuta dva potpuno odvojena procesa, kao i da je ovaj Statut koncipiran da bude u skladu sa aktuelnim Ustavom. Još neka udruženja smatraju da je ovaj čin samo pokušaj demokrata da odlože ono što im donosi negativne političke poene.

Za razliku od njih, lider LSV, Nenad Čanak smatra da je Vojvodina dve decenije čekala svoju autonomiju, i da može da sačeka još godinu ili dve dana, iz razloga što zaista treba promeniti „nakaradan Ustav“.

U Vojvodini živi preko 20 etničkih zajednica, a vojvođanski poslanici smatraju da se sadašnjim Statutom (koji je pravljen 1991. godine) ne omogućava očuvanje multietičnosti. Oni tvrde da je bitno Statutom odrediti da u Vojvodini žive ravnopravni pripadnici različitih etničkih zajednica, a ne „pripadnici srpskog naroda, građani i etničke zajednice“. Ostatak možete pročitati ovde (u pdf-u).

Pročitajte i ovo...