Home VestiBiznis & Finansije WHO: Opada stopa smrtnosti dece

WHO: Opada stopa smrtnosti dece

by bifadmin

Prema navodima Svetske zdravstvene organizacije, stopa smrtnosti dece do 5 godina starosti u poslednjih dvadesetak godina opala je za 27%. Uprkos ovom ohrabrujućem podatku, u afričkim i ostalim siromašnim zemljama progres je još daleko od željenog, tj od redukovanja stope dečijeg mortaliteta za dve trećine, a u nekim državama žene na porođaju umiru dva puta češće nego pre 12 godina.

Od ukupnog broja umrle dece, 37% nije preživelo prvi mesec života, a većina njih ni svoju prvu nedelju. Izveštaj od pre mesec dana pokazuje da u Africi dnevno umre 1 500 žena na porođaju, uglavnom zbog nedostatka sredstava za lečenje, ali i loših higijenskih uslova.

Ova stopa smrtnosti može se umanjiti ojačavanjem zdravstvenih sistema, kao i poboljšanjem sanitarnih uslova u zemljama u razvoju, a posebno pročišćenjem vode. Posebnu pažnju trebalo bi posvetiti reformisanju zdravstvenih sistema u državama sa visokom stopom zaraženih HIV-om, ali i u siromašnim i konfliktnim društvima.

Za razliku od stope smrtnosti dece, na polju materinstva nema napretka, ili je on minoran u određenim državama. Širom sveta trudnoća i porođaj odnesu više od 536 000 života godišnje, od kojih polovinu umrlih porodilja u Africi. Ovo je uglavnom posledica nedostatka medicinskog osoblja, opreme i lekova, i loših saobraćajnica, neprohodnih za medicinske službe.

Pročitajte i ovo...