Home VestiBiznis & Finansije Fudbal je otporan na recesiju: Evropsko fudbalsko tržište poraslo je za milijardu evra

Fudbal je otporan na recesiju: Evropsko fudbalsko tržište poraslo je za milijardu evra

by bifadmin

Fudbalsko tržište u Evropi u sezoni 2007/08 vredelo je 14,6 milijardi evra, što je povećanje od milijarde evra u odnosu na prethodnu sezonu. Za taj rast je najzaslužnije održavanje Evropskog fudbalskog prvenstva u 2008. godini i porast prihoda pet velikih liga od 0,7 milijardi evra. Prihodi pet velikih liga u sezoni 2007/08 iznosili su ukupno 7,7 milijardi evra, ističe se u “Godišnjem pregledu finansija u fudbalu” konsultantsko-revizorske kompanije Dilojt (Deloitte).

Povoljniji dogovori oko prodaje prava prenosa utakmica učvrstili su poziciju engleske Premier lige, koja ostvaruje najveće prihode u svetu fudbala. Njeni klubovi su u sezoni 2007/08 ostvarili prihod od ukupno 2,4 milijarde evra. Uprkos deprecijaciji funte od 15 odsto u odnosu na evro, Premier liga danas prihoduje milijardu evra više od drugoplasiraneod pet velikih liga.

fudbalDen Džons, partner za analizu sportskog poslovanja u Dilojtu, komentariše: “Stalni porast prihoda Real Madrida i Barselone, koji su na prvom odnosno trećem mestu među klubovima sa najvećim prihodom, pomogao je španskoj La Primeri da svoje prihode izjednači sa Bundesligom. Obe lige su u sezoni 2007/08 ostvarile prihod od po 1,43 milijarde evra, dok italijanska Serija A tek neznatno zaostaje sa prihodom od 1,42 milijarde evra. Očekujemo da će pobeda Barselone u Ligi šampiona doprineti šansama La Primere da u sezoni 2008/09 sama zauzme drugo mesto na listi liga sa najvećim prihodima.”

Kao znak otpornosti fudbala prema ekonomskoj krizi, u Dilojtu očekuju da će prihodi vodećih evropskih klubova nastaviti da rastu i u sezonama 2008/09 i 2009/10, iako nešto sporijim tempom.

“Ključni ispit sposobnosti pet velikih liga da izdrži ova ekonomski izazovna vremena dolazi u sezoni 2009/10, kad će na prihode posebno uticati obnova sponzorskih ugovora i kupovina sezonskih karata. Međutim, ohrabrujuć podatak je da je posećenost utakmica u sezoni 2008/09 porasla za 2 odsto. Bundesliga, francuska Prva liga i Premier liga, kao i vodeći klubovi La Primere, sklopili su dugoročne ugovore za prava prenosa koji znatno doprinose njihovom ukupnom prihodu. Najveći izazov predstavljaće održavanje istog nivoa komercijalnih prihoda i prihoda od Corporejt Hospitaliti programa, odnosno paketa ulaznica koje kompanije poklanjaju svojim zaposlenima i poslovnim partnerima,” nastavlja Džons.

Većina novca od povećanja prihoda u sezoni 2007/08 potrošena je na plate i transfere igrača. Plate fudbalera među pet velikih liga porasle su za 14 odsto pa sad na njih odlazi ukupno 4,8 milijarde evra. Znatan porast plata igrača beleže sve vodeće fudbalske lige.

“Niže stope porasta prihoda u narednim sezonama primoraće klubove da bolje kontrolišu svoje troškove – plate igrača i druge operativne troškove – kako bi njihova baza troškova mogla biti fleksibilna u odnosu eventualni pad prihoda,” komentariše Alan Svicer, direktor za analizu sportskog poslovanja u Dilojtu.

Među ostale zaključke Dilojtovog “Godišnjeg pregleda finansija u fudbalu” spadaju:

  • Serija A postigla je u sezoni 2007/08 najveći apsolutni i relativni porast prihoda među pet veliih liga. Prihodi ove italijanske lige porasli su za 34 odsto, pa sad iznose 1,42 milijarde evra, čemu je doprineo i povratak Juventusa u ligu. Plate igrača u Seriji A porasle su za 35 odsto, pa sad iznose 972 miliona evra.
  • Francuska Prva liga zabeležila je najslabiji porast prihoda u pet velikih liga (za 17 miliona evra, odnosno 2 odsto), pa oni sad iznose 989 miliona evra. Međutim, plate igrača u toj ligi rasle su ubrzanim tempom i iznose 84 miliona evra, zbog čega je srazmera plate/prihodi od 71 odsto u toj ligi, najveći među pet velikih liga.
  • Prihodi Bundeslige porasli su za 59 miliona evra (4 odsto) pa su u sezoni 2007/08 iznosili ukupno 1,438 milijardi evra. Za takav porast zaslužni su komercijalni prihodi i prihodi od utakmica, budući da nemačka liga ima najbolju prosečnu posećenost utakmica među pomenutim ligama. U sezoni 2008/09 utakmice Bundeslige pratilo je prosečno 42.600 gledalaca, što je najbolji rezultat od osnivanja lige 1963. godine.
  • Bundesliga ima najniži srazmer plate/prihodi (50 odsto) među pet velikih liga, uprkos činjenici da su plate igrača porasle za 17 odsto pa sad na njih odlazi 725 miliona evra.
  • Španska La Primera ostvarila je porast prihoda od 8 odsto, zahvaljujući čemu sad deli drugo mesto sa Bundesligom na top listi liga sa najvećim prihodima. Real Madrid i Barselona doprineli su ukupnom prihodu lige sa 47 odsto, što dodatno naglašava finansijsku polarizaciju u ovoj ligi. Plate igrača porasle su za 8 odsto, na 900 miliona evra.
  • Klubovi škotske Premier lige ostvarili su porast prihoda od 14 odsto, delimično zbog učestvovanja Seltika i Rendžersa u Ligi šampiona u i ulasku Rendžersa u finale Kupa UEFA.
  • Francuska Prva liga počela je da beleži operativne gubitke, čime se pridružila Seriji A.

Pročitajte i ovo...