Home VestiBiznis & Finansije GM danas objavljuje bankrot

GM danas objavljuje bankrot

by bifadmin

Stojednogodišnji Dženeral Motors danas bi trebalo da podnese zahtev za zaštitu tokom stečajnog postupka, zbog nataloženih gubitaka od 81 milijarde dolara u poslednje 4 godine, a sve to u nadi da ne dođe do gašenja kompanije. Ovo je najveće bankrotsvo u istoriji američke privrede, posebno zato što je u pitanju simbol moći američke industrije.

Sredinom današnjeg dana Federalni sud na Menhetnu trebalo bi da ozvaniči zahtev za zaštitom najpoznatije američke kompanije. Predsednik Obama je već reagovao – u televizijskom govoru je potvrdio da postoji plan za spašavanje ove kompanije, koji bi već do avgusta trebalo da podigne produktivnost GM-a.

Međutim, pokušaji Obamine administracije da održi GM nisu baš omiljeni javnosti. Poreski obveznici nisu zadovoljni činjenicom da je već 19 milijardi njihovog novca odvojeno za pomoć ovoj kompaniji. Istraživanje sprovedeno tokom vikenda pokazalo je da 56% Amerikanaca misli da GM treba pustiti da se povuče iz ovog posla, na šta im Obama uzvraća da bi ovaj potez imao „užasne posledice za ekonomiju“.

No, za državu je ovo nova šansa za prodor u sferu ekonomije, ona će dobiti 60% vlasništva nad automobilskim gigantom. Time će država doduše ostati bez 30 milijardi dolara koje će biti upućene obnovi GM-a. Proizvođač automobila će, pak, morati da otpusti 34% radne snage, odnosno 21 000 zaposlenih.

Iako u bakrotu, Dženeral Motors će nastaviti da proizvodi i prodaje automobile, a mnogi se nadaju da će on slediti put svog rivala Krajslera, koji je posle zaštite od suda odlučio da se spoji sa Fiatom.

Pročitajte i ovo...