Home VestiBiznis & Finansije Hrvatskog ambasadora terete za proneveru

Hrvatskog ambasadora terete za proneveru

by bifadmin

Šef hrvatske misije pri UN u Njujorku, Neven Jurica, koji je napustio dužnost zbog, kako se mislilo, bolesti, ipak se sumnjiči za finansijske malverzacije novcima poreskih obveznika, zarad lične koristi.

Kako piše BIRN, on je 4. juna razrešen dužnosti, a javnosti je rečeno da je funkciju napustio zbog lošeg zdravstvenog stanja. Međutim, hrvatska štampa je pokrenula pitanje njegovog razrešenja, a Jutarnji list je istraživao Juricine davnašnje probleme sa kockom i bahatim trošenjem državnih para. Kako novine pišu, Vlada je njegove kockarske ispade pravdala potrebom za lobiranjem, ali nije dugo moglo da se krije pravo stanje stvari.

Kao razlog njegovog povlačenja osim zdravstvenog stanja navodi se i istraga koju sprovodi Državno odvjetništvo. Mediji pišu da je Jurica nenamenski potrošio 150 000 dolara, što nije redak slučaj u našim državama, ali stavljajući problem u sadašnji kontekst napominju da će se ovo loše odraziti na međunarodni status Hrvatske koja je trenutno u procesu integracije u evropske institucije.

Da podsetimo, još kada je počeo da obavlja visoke državničke funkcije, Jurić je bio na meti štampe. U tekstu objavljenom 2006. godine, osuđuje se njegovo imenovanje, i navode troškovi koje je pravio kao hrvatski poslanik u Australiji (370 000 dolara), kao i da su još pre 16 godina protiv njega pokretane istrage zbog malverzacija.

Sada se čeka zvanično saopštenje za javnost i tačna brojka koju je navodno Neven Jurica „proćerdao“.

Pročitajte i ovo...