Home VestiBiznis & Finansije Odvajanja za zaštitu životne sredine

Odvajanja za zaštitu životne sredine

by bifadmin

U narednih 10 godina, u zaštitu životne sredine Srbije trebalo bi uložiti oko 4 milijarde evra, tvrdi ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić. Osim poreskih obveznika, i društveno odgovorna preduzeća bi trebalo da se uključe u ovu akciju, ne samo zbog zdravog života, već zato što bi bolja ekološka politika u krajnjoj instanci dovela do veće konkurentnosti srpske privrede u svetu.

Brojka koju smo pomenuli u uvodu znači odvajanje 54 evra godišnje po satnovniku, piše E kapija. Međutim, neke firme su već krenule sa investicjiama. Tako se EPS sredinom juna obavezao da odvoji 1,2 milijardi evra do 2015. godine u projekte zaštite životne sredine.

Ovo je dobar primer za ostala preduzeća, jer brojka od 54 evra nije dovoljna, s obzirom na činjenicu da su troškovi zagađenja 330 evra po stanovniku godišnje. Ministar Dulić smatra da će novi set zakona, osim što će doprineti poboljšanju zdravlja stanovništva, napraviti našu zemlju konkurentnijom na tržištu EU, jer bi tada svi „proizvodni procesi bili rađeni u skladu sa standardima koje EU priznaje“.

Primera radi, benzin koji je u EU zabranjen, zagadi naš vazduh sa 350 tona olova godišnje. Ovaj, i mnogi drugi ekološki problemi, mogli bi biti rešeni novim zakonima i pravim mehanizmima za njihovo sprovođenje, a to svakako podrazumeva i novac.

Pročitajte i ovo...