Home VestiBiznis & Finansije Srbija: Stepen korupcije raste

Srbija: Stepen korupcije raste

by bifadmin

Opet smo prvi u nečemu lošem. Posle izveštaja o standardu životu, prema kom smo najgori u regionu, Transparensi Internešnal objavio je rezultate istraživanja po kojima smo i najskloniji mitu.

Kako Economy javlja, gotovo svaki peti građanin Srbije tokom prošle godine dao je mito, najčešće u ruke zaposlenih u zdravstvu i obrazovanju, što nas svrstava u najkorumpiraniju zemlju (ili njene građane) u regionu. Ovo istraživanje pokazuje da se za razliku od pretprošle godine, nivo korupcije u Srbiji povećao.

Na pitanje da li su oni ili neko iz njihovog domaćinstva u bilo kom obliku podmitili nekoga, 18 % Srba je odgovorilo potvrdno. Da nisu samo građani problem pokazuje podatak da samo njih 2% veruje kako pravosuđe nije korumpirano, a 6% misli da je vlada efikasna u borbi protiv korupcije. Verovatno je to razlog što 61% ispitanika misli da podmićivanje efikasno rešava njihove probleme.

Osim zdravstva i obrazovanja, veliki deo Srbije misli da su političke partije najkorumpiranije institucije (69%), koje u stopu prate javne službe (65%). Ni mi mediji ne zaostajemo mnogo, 53% ispitanika smatra nas korumpiranim.

Iz ovog razloga se pokrenulo pitanje o već ortcanoj frazi „političke volje“ za rešavanje problema korupcije. Ministarka pravde Srbije, Snežana Malović, prošle godine je tvrdila da je svest o korupciji mnogo veća, nego što nje zaista ima, i naglasila da pristanak Vlade na osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije „govori o političkoj volji za stvarno suzbijanje korupcije“.

Međutim Drago Kos, predsednik GRECO-a (Grupe zemalja za borbu protiv korupcije), tvrdi da u Srbiji još nema dovoljno političke volje, što može da bude jedna od najozbiljnijih prepreka pri prijemu u EU, ali i razlog za uskraćivanje finansijske pomoći Srbiji.

Pročitajte i ovo...