Home VestiBiznis & Finansije Ukidanje finansiranja Petnice

Ukidanje finansiranja Petnice

by bifadmin

Kao što ste već čuli, Ministarstvo prosvete ukinulo je finansiranje Istraživačke stanice Petnica, kroz koju je do sada prošlo više od 50 000 mladih istraživača. Od 24 miliona dinara, koliki je priliv novca očekivan, Petnica neće dobiti ništa. Javnost je burno reagovala po ovom pitanju, a mi vam nudimo neke od komentara na uvid.

U ovu ustanovu su do sada išli uspešni učenici radi vanškolskog, nazovimo to naučnog, obrazovanja, a sada su svi njeni dalji programi ugroženi. Direktor Petnice, Vigor Majić, tvrdi da nije dobio zvanično obaveštenje koji su razlozi ukidanja finansijske pomoći ovoj naučnoj ustanovi. Međutim, on je jasan po pitanju posledica – ova odluka štetiće održavanju 7 objekata i plaćanju 35 zaposlenih.

Osim finansijskih poteškoća, gospodin Majić smatra da je situacija apsurdna jer se upravo ovih dana privode kraju pregovori Vlade Srbije sa Evropskom investicionom bankom o proširenju kapaciteta stanice. No, ipak, prvi put za 25 godina postojanja Petnice, ova institucija neće dobiti ni dinar iz državnog budžeta.

Da ovaj problem nije „grom iz vedra neba“ svedoče nesporazumi Petnice i Ministarstva prosvete u proteklih nekoliko godina. Naime, ugovorom iz 2007. godine, Ministarstvo se obavezalo da Istraživačkku stanicu finansira sa 16 miliona dinara, no Petnica je dobila samo polovinu predviđene sume. Prošle godine sumu nisu čak ni prepolovili, već je uopšte nisu dali. Kako bi Petnica nastavila sa radom, trošene su unutrašnje rezerve, čak se i zaduživalo, a država je na kraju isplatila 5 miliona dinara.

Aktuelni problem finansiranja Petnice ne muči samo darovite mlade ljude koji su razlog postojanja iste, već veliki deo javnosti. Internet je prepun diskkusija i komentara, u kojima neki apeluju na dalju liberalizaciju i ukidanje državnih subvencija ostalim institucijama, a neki na činjenicu da nam fale naučnici i da moramo ulagati u podmladak, kako se deca ne bi ponašala kao bahati nasilnici. Iz mora rasprava izdvajamo jedan blog sa Tržišnog rešenja i komentare na njega.


Pročitajte i ovo...