Home VestiBiznis & Finansije EU: Građani sve više štede, a manje ulažu

EU: Građani sve više štede, a manje ulažu

by bifadmin

Domaćinstva u evrozoni su u prvom tromesečju ove godine povećala štednju, a smanjila ulaganja, isti je trend i u EU27, objavio je u četvrtak Eurostat u saradnji sa Evropskom centralnom bankom (ECB).

U evrozoni domaćinstva štede 15,6 odsto prihoda, u poslednjem kvartalu prošle godine stopa je iznosila 14,9 odsto. Proseci za cijelu EU su 13,8 odsto, što je porast sa 12,3 odsto ostvarenih u poslednjem kvartalu prošle godine.

Eurostat ističe da su ovo najviše stope zabeležene otkako je počela obrada ove kategorije podataka u prvom kvartalu 1999. godine. Podaci govore kako je u evrozoni potrošnja po domaćinstvu pala za 1,1 odsto, ali i raspoloživi prihodi koji su niži za 0,2%.
Vreme krize smanjilo je interes za ulaganja, nivo invstiranja dostigao je desetgodišnji rekord jer je najniži od vremena kada se počela voditi evidencija, u evrozoni je to 9,3%, što je pad sa 9,8% u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju.

Analiza Eurostata i ECB upozorava takođe da je za oko petinu pao nivo ulaganja u poslovanje. I profiti su rekordno niski, najniži u poslednjih deset godina, u evrozoni je pad 36,8% a u EU27 36,7%.

Pročitajte i ovo...