Home VestiBiznis & Finansije Jeftinija kafa

Jeftinija kafa

by bifadmin

Cene kafe spustile su se početkom jula na Njujorškoj berzi na najniži nivo za dva meseca zbog izgleda za bolji rod u Brazilu, najvećem proizvođaču u svetu, kao i jačanja dolara.

Brazil bi, prema procenama, u godini do marta 2010. mogao da proizvede 43,5 miliona vreća (60 kilograma) arabike, 11 odsto više nego u prethodnoj, s obzirom na ciklični karakter proizvodnje slaboj 2007/08. Arabika je početkom jula plaćana 1,17 dolara po libri nakon što joj je tokom juna cena pala 13 odsto dok je u poređenju sa višemesečnim maksimumom iz 2. juna oslabila 18 procenata.

Za tri meseca, do maja, cena kafe je povećana 23 odsto i prvih dana juna dostigla je 1,42 dolara, najviši nivo za gotovo devet meseci, a zbog bojazni od slabljenja isporuka iz Centralne Amerike i Kolumbije. Pad isporuka tih premijum kafa pogurao je cene i premijum kolumbijska je postigla 1,20 dolara, najviše od oktobra 2001. Pržioničare je to nateralo da se okrenu jevtinijim izvorima. U Londonu je prvih dana jula tona jevtinije robuste plaćana 1.334 dolara.

Pročitajte i ovo...