Home VestiBiznis & Finansije MMF ukida kamate najsiromašnijim zemljama

MMF ukida kamate najsiromašnijim zemljama

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond je saopštio da će povećati zajmove za 17 milijardi dolara od 2009. do 2014. i da će ukinuti kamate na neke zajmove siromašnim zemljama do 2011. godine.

Godišnje kamate koje države moraju isplatiti tokom tog razdoblja, od 0,5 odsto do 0,25 odsto godišnje biće ukinute, rekao je direktor za strategiju MMF-a Reza Moghadam. Novi zajmovi tim zemljama mogli bi dostići 17 milijardi dolara do 2014, od čega bi osam milijardi bilo isplaćeno u iduće dve godine. „Ovo je nezabeleženo povećanje podrške MMF-a najsiromašnijim zemljama podsaharske Afrike i u drugim delovima sveta.“ rekao je šef MMF-a Dominik Stros-Kan, uz napomenu da je ovo prvi put u istoriji MMF-a da odobrava zajmove najsitomaššnijima sa nultom stopom kamate.

MMF je od 2006. do 2008, prosečno odobravao milijardu dolara najsiromašnijim državama, a tri milijarde dolara početkom godine. Sredstva će se povući ponajviše iz prodaje zlata, a MMF-a je među najvećim vlasnicima plemenitih metala. U proleće 2008. MMF je odlučio da ustupi 403,3 tona, odnosno osminu svog poseda. Pomoć će se uzeti i iz sredstava koje su voljne dati zemlje članice, pa je tako MMF već iskoristio tri milijarde dolara sredstava koje su mu na raspolaganje stavili Japan, Kanada i Norveška.

Fond ističe da globalna kriza ugrožava „veliki ekonomnski progres“ koji mnoge siromašne zemlje beleže. Novi zajmovi će im pomoći da prebrode krizu i da nastave dugoročnu borbu protiv siromaštva.

Pročitajte i ovo...