Home VestiBiznis & Finansije Sedam najčudnijih ratova u istoriji

Sedam najčudnijih ratova u istoriji

by bifadmin

Sajt Oddee naprvio je listu najčudnijih ratova vođenih na planeti, po raznim kriterijuma – dužini trajanja, razlozima ratovanja ali i karakteristikama određenih borbi.

Prvi se pominje rat između Velike Britanije i Zanzibara 1896. godine, kada je ceo rat, ili bolje reći konflikt, trajao čitavih 40 minuta. Povod za najkraći rat u istoriji bio je smrt probritanski orijentisanog tadašenjeg sultana, da bi Britanci posle iste postavili ulitatum koji lokalci nisu ispoštovali. Zatim je počelo bombardovanje od strane Britanije, i posle čitavih 40 minuta borbi rat je okončan, a Velika Britanija je izašla kao pobednik.

Drugi rat je poznat kao svinjski rat, zato što je počeo sredinom 19. veka između britanskih i američkih vlasti, a povod za rat bio je ubistvo svinje.

Sledeći čudan rat, kao i prvi, privlači pažnju dužinom trajanja. Naime, on je vođen od 1651 do 1986. godine, između Holandije i grupice ostrva lociranih na jugozapadu Velike Britanije. Međutim, uprkos dužini, ratovanje je bilo prilično mirno – bez ijednog ispaljenog metka.

Četvrti rat izbio je posle kolapsa SSSR-a, kada je dve trećine Moldavaca želelo bližu saradnju sa Rumunima i zapadnim susedima, ali je jedan deo zemlje želeo da ostane u dobrim odnosima sa Ukrajinom i Rusijom. Takoreći građanski, rat je izgledao ovako: protivnički vojnici su svake noći zajedno pili i tugovali za ubijenima, a danju se borili jedni protiv drugih. Zato je sukob i nazvan Pijani rat.

Emu rat je vojna operacija izvedena u Austraiji novembra 1932. godine, povedena protiv pomenute ptičje vrste. Iako je vojska oružano bila bolje opremljena, emui su se više snalazili u uslovima vrelih australijskih pronstranstava, a i brže trčali (50 km/h). Posle iscrpljujuće nedelje ratovanja 20 000 emua je stradalo, što su bili poražavajući rezultati za vojsku, te je Ministarstvo odbrane objavilo prekid vatre. Australija je izašla kao gubitnik iz ovog rata.

Fudbalski rat je petodnevni sukob nastao između El Salvadora i Hondurasa 1969. godine, verovatno uslovljen velikim brojem salvadorskih emigranata. Međutim, povod za rat bila je fudbalska utakmica uoči kvalifikacija za FIFA svestki kup, kada je vojska El Salvadora napala protivničke navijače.

Poslednji zanimljiv rat odigrao se 1812. godine, zbog greške u komunikaciji. Mnogi misle da rata ne bi ni bilo da su tada funkcionisale telegrafske mreže između Britanije i Amerike. Ceo sukob je bio konfuzan, počeo je uprkos tome što nijedna strana nije bila ratno raspoložena, jer su Amerikanci optuživali Britance za mešanje u jedan segment privrede, dok su ovi upravo odlučili da prestanu da se mešaju. Tok rata, ali i kraj, bili su interesantni – obe strane su proglasile pobedu.


Pročitajte i ovo...