Home VestiBiznis & Finansije Turizam u svetu: Za četiri meseca pad osam odsto

Turizam u svetu: Za četiri meseca pad osam odsto

by bifadmin

Prema podacima Svetske turističke organizacije, do kraja aprila ove godine turistički promet pao je za četiri odsto, a ukupan pad će u 2009. iznositi do šest odsto. Najveći pad zabeležen je u Evropi.

Svetski turizam je u prva četiri meseca ove godine zabeležio pad međunarodnih turističkih dolazaka za 8 odsto ili 22 miliona turističkih dolazaka manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pa je Svetska turistička organizacija (UNWTO) revidirala i svoje prognoze za celu ovu godinu i procenjuje da bi pad svetskog turizma mogao biti između 4 i 6 odsto. Prethodne prognoze UNWTO-a kretale su se od stagnacije (nule), do pada od 2 do 3 odsto u odnosu na 2008.

Posmatrano po svetskim regionima, barometar UNWTO-a pokazuje da su sve, osim Afrike, u prva četiri meseca ove godine zabeležile pad turističkih dolazaka, pri čemu najveći, za 10 odsto, beleži Evropa. To i ne čudi toliko jer su evropske zemlje u većini pogođene recesijom zbog čega su pad počele beležiti već krajem prošle godine, a iz UNWTO-a pritom posebno ističu smanjenje prometa s britanskog tržišta oslabljenog padom funte.

Obe Amerike imale su pad dolazaka turista od 5 odsto, pri čemu je južna Amerika ipak kao jedina svetska podregija zabilježila blagi porast, za 0,2 odsto.

Azija i Pacifik su zabeležili pad turističkih dolazaka za 6 odsto, dok je puno veći pad na Bliskom istoku i iznosi 18 odsto, iako iz UNWTO-a napominju da za taj region nema još kompletnih podataka.

Jedini pozitivni rezultat, očekivano, imala je Afrika sa 3 odsto više međunarodnih turističkih dolazaka, što se objašnjava dobrim rezultatima u severnoj Africi, u destinacijama uz Mediteran, kao i oporavkom Kenije koja se nametnula kao jedna od vodećih sub-saharskih odredišta.

Iz UNWTO-a ističu kako se negativni trend u svetskom turizmu započet krajem 2008. intenzivirao u prvim mesecima 2009. i to zbog nastavka globalne ekonomske krize. Zbog trenutnog lošeg stanja rezervacija, kao i redukovanje kapaciteta avioprevoznika, iz UNWTO-a upozoravaju da se pre 2010. teško može očekivati oporavak.

Kada se tome doda nova ovogodišnja opasnost za svetski turizam, odnosno posledice koje može izazvati virus gripa A (H1N1), bez obzira što zbog toga još nema većih preporuka za ne-putovanje, UNWTO ovu godinu ocenjuje vrlo stresnom i teškom za sve u svetskom turizmu.

Pročitajte i ovo...