Home VestiBiznis & Finansije Crna Gora: Osam banaka u gubitku

Crna Gora: Osam banaka u gubitku

by bifadmin

Osam crnogorskih banaka je za šest meseci ove godine zabeležilo gubitak u poslovanju, dok su samo tri banke u plusu, pokazuju polugodišnji izveštaji koje je objavila Centralna banka Crne Gore (CBCG).

U gubitku su Crnogorska komercijalna banka (CKB), Hypo Alpe-Adria banka, Podgorička banka Société Générale, Komercijalna banka Budva, Prva banka Crne Gore, Hipotekarna banka, Atlasmont banka i First Financial bank.

Najveći gubitak imala je Crnogorska komercijalna banka od 15,12 miliona evra. Koliko je ova banka pogoršala poslovanje u poslednjih godinu dana možda najbolje govori podatak da je za šest meseci prošle godine imala pet miliona evra dobiti. Na drugom mestu je Hypo Alpe-Adria banka s polugodišnjim gubitkom od 4,76 milijuna evra, a treću poziciju po visini gubitaka drži Podgorička banka Société Générale s 3,4 miliona evra.

Sledi Komercijalna banka Budva s 1,2 miliona euva gubitka, dok je Prva banka Crne Gore ostvarila gubitak od blizu 1,9 miliona evra, što je ogromna razlika u poslovanju u odnosu na isti period prošle godine, kada je imala 2,8 miliona evra profita. Gubitak Atlasmont banke za pola godine je 549 hiljada evra, dok je gubitak First Financial banke 950 hiljada evra.

Samo tri crnogorske banke prvo polugodište ove godine završile su s dobiti. Najveću je imala NLB Montenegrobanka – 551 hiljadu evra. Opportunity Erste banka polugodište je završila s dobiti od 423 hiljade evra. I njen rezultat je znatno lošiji nego prošle godine, kada je imala blizu 600 odsto veći plus. Invest banka Montenegro je polugodište završila sa profitom od 54 hiljade evra, što je čak 27 puta više nego u istom razdoblju prošle godine.

Pročitajte i ovo...