Home VestiBiznis & Finansije Felps protiv nove tehnologije plivačke opreme

Felps protiv nove tehnologije plivačke opreme

by bifadmin

Najtrofejniji plivač u istoriji, Amerikanac Majkl Felps, zapretio je da se neće više takmičiti sve dok Svetska plivačka federacija FINA ne zabrani vodootporne kupaće kostime napravljene od modernih materijala.

Felpsov trener je najavio takvu odluku pošto je slavni plivač u utorak izgubio od Nemca Paula Bidermana u finalu trke na dvesta metara slobodnim stilom na Svetskom prvenstvu u Rimu. To je aktuelizovalo kontroverzu oko najnovijih kupaćih kostima koje pristalice opisuju kao ‘hvale vredan revolucionarni tehnološki napredak’ a protivnici kao vrstu ‘tehnološkog dopinga’.

2008. bila je godina kakva nikada nije zabeležena u plivanju. Osvajač čak osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu, Majlk Felps je samo započeo seriju u kojoj je u samo 12 meseci srušeno čak 108 svetskih rekorda.

No, sa obzirom da je 79 od tih rekorda postavljeno u tada potpuno novim Spido Lejzer kupaćim kostimima, već tada je otvoreno pitanje: da li su ti rekordi posledica bolje pripremljenih sportista ili tek njihove opreme?

Britanski plivač Liam Tankok je srušio svetski rekord na 50 metara leđno u pomenutom Lejzeru pri čemu je i učestvovao u njegovom dizajnu.

‘Osećaj je fantastičan kao da sečete kroz vodu. Osećate se kao da se sav trud koji ste uložili u trening isplati’.

Uskoro zatim su se pojavili novi proizvođaći sa tehnološki još naprednijim kostimima i rekordi su nastavili da pljušte. Rezultat svega je veliki porast interesovanja za plivanje ali i sumnje da ovaj sport gubi od svoje suštine. Drugim rečima kostimi koji su napravljeni da smanje otpor vode naišli su na ogroman otpor izvan nje.

Većina trenera tvrdi da je FINA dozvolila da stvari odu predaleko i da bi trebalo da zabrani kostime od sto posto vodootpornih materijala, poliuterana i neoprena, koji uz sve to pritiskom na mišiće smanjuju zamor i povećavaju plovnost plivača.

Među protivnicima novih kostima je i nekadašnji britanski olimpijski šampion Dankan Gudhju. ‘Suština ovog sporta su čovek i voda. Kupaći kostim bi u tome trebalo da bude neutralan. Drugim rečima, FINA mora da obezbedi da kostimi ne pomažu plivaču da bude brži. Te ne bi trebalo da je teško’.

Prva kontroverza oko kupaćih kostima bila je još davne 1912. kada je britanskim plivačicama pristojnost, odnosno, ne pokazivanje tela, bila isto toliko važba kao brzina i rekordi. Tada je svila zamenila vunu kao materijal za kupaće kostime od kada su, međutim, u dizajn istih uloženi godine istraživanja i milioni dolara posebno u poslednjih godinu dana.

U Rimu, pred koji je FINS odobrila čak 202 različita kupaća kostima, Spidoov Lejzer deluje gotovo potpuno prevaziđeno u poređenju sa Arenimim X-Glide ili kostimom „Džakedom 01“ koji su potpuno vodootporni i povećavaju aerodinamičnost i efikasnost plivača.

Osvajač zlatne medalje u Pekingu, australijska plivačica Libi Triket kaže da novi kostimi različito deluju na različite plivače.
‘Nekima pomogne više a nekima manje…sve zavisi od oblika njihovog tela, tehnike plivanja i prirodnog položaja tela u vodi. Na žalost, novi kostimi su skrenuli pažnju sa samih plivača i njihovih dostignuća. To nije uredu i mislim da hje FINA pogrešila kada je krenula u tom pravcu’.

Kako stvari sada stoje, FINA je posle konsultacija, pored ostalih, i sa proizvođačima, najavila je uvođenje novih pravila najkasnije do aprila ili maja sledeće godine prema kojima će moći da se koriste samo kostimi izrađeni od tekstila.

Muški kostimi će smeti da pokrivaju samo deo tela od struka do iznad kolena, dok ženski kostimi neće smeti ida idu iznad ramena i ispod kolena. FINA se međutim još uvek nije izjasnila o ništa manje važnom pitanju – šta će biti sa u međuvremenu postavljenim rekordima.

(BBC)

Pročitajte i ovo...