Home VestiBiznis & Finansije Medvedev: Rezultat borbe protiv alkoholizma ravan nuli

Medvedev: Rezultat borbe protiv alkoholizma ravan nuli

by bifadmin

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio da državne mere preduzete poslednih godina za smanjenje konzumacije alkohola u Rusiji nisu promenile stanje i ocenio ih je beskorisnim.

„Poslednjih godina smo preduzeli niz mera, posebno se to odnosi na stroža pravila za proizvodnju i prodaju alkoholnih pića“, rekao je Medvedev na otvaranju sastanka o borbi protiv alkoholizma u njegovoj rezidenciji u Sočiju, na Crnom moru.

„Reklame za alkoholna pića su bitno redukovane, vožnja u pijanom stanju se strože kažnjava, ali nije moguće govoriti o kvalitetnim promenama. „Mislim da nema nikakve promene“, dodao je Medvedev i naglasio da je konzumacija alkoholnih pića sve teži problem za Rusiju.

„Iskreno, alkoholizam je u našoj zemlji nacionalna nevolja“, rekao je Medvedev na osnovu podataka ruskog ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja, po kojem jedan stanovnik Rusije prosečno godišnje popije blizu 18 litara čistog alkohola. On je podsetio da je ta količina dvostruko veća od nivoa alkohola koju Svetska zdravstvena organizacija smatra opasnim po život.

Po jednom službenom izveštaju objavljenom u junu, od preterane konzumacije alkohola svake godine u Rusiji umire pola miliona ljudi i ona skraćuje životni vek muškaraca, koji je kraći od onoga u siromašnim zemljama poput Bangladeša i Hondurasa.

Pročitajte i ovo...