Home VestiBiznis & Finansije Nema više “poreskih rajeva”?

Nema više “poreskih rajeva”?

by bifadmin

Šta je zajednicko Švajcarskoj, Andori, Monaku, San Marinu, Luksemburgu i Lihtenštajnu? Sve te zemlje su, u manjoj ili većoj meri, ljubomorno čuvale svoje bankarske tajne.

U utorak se taj veo podigao iznad Lihtenštajna, malene alpske državice “uklještene” izmedju Švajcarske i Austrije. Lihtenštajn je oduvek bio jedno od najpoznatijih svetskih “poreskih rajeva” i magnet za bogate investitore. Činjenica da su u ovoj kneževini srdačno dočekani zvaničnici britanskog ministarstva finansija i poreske uprave dramatično pokazuje koliko su se vremena promenila.

U aprilu ove godine, naime, na samitu Grupe 20 u Londonu, najavljen je odlučan obračun sa takozvanim “poreskim rajevima”, što je navelo Lihtenštajn da promeni i politiku i praksu.

“Krtica” u najvećoj banci

Poreski zvaničnici u Britaniji i Nemačkoj već tada su, zahvaljujući “krtici” u jednoj od najvećih banaka te kneževine, imali pregršt podataka i dokaza o poreskim malverzacijama. Značaj ovog sporazuma je posebno u tome što se njime narušava do sada gotovo neprobojni zid tajnog bankarstva.
Novopotpisani sporazum nalaže Britancima koji poseduju tajne račune u Lihtenštajnu da se predaju britanskim poreskim organima, a zauvrat će im biti oprošteno izbegavanje plaćanja poreza.

Britanski sekretar za poreze i carine Dejv Hartnet smatra da je to vrlo značajan korak: “Očigledno je da se mreža oko onih koji izbegavaju da plaćaju poreze steže. Uslediće i drugi koraci koji će zatvoriti preostale rupe u zakonima, a takva jedna “rupa” je do sada bio i Lihtenštajn”, kaže on.

Britanska poreska uprava očekuje da će se sporazum itekako isplatiti – procenjuje se da pet hiljada britanskih državljana ima račune u lihtenštajnskim bankama, i da bi oni u državnu kasu na ime neplaćenih poreza mogli da ubace izmedju jedne i tri milijarde funti.

Ko reši da sakrije novac, to će i uraditi

Postoji, međutim, opasnost da investitori – umesto da lepo plate porez koji duguju – povuku svoja sredstva iz banaka u alpskoj kneževini i prebace ih na bezbednije mesto.

Džon Vajting, iz britanskog Instituta za poreze, smatra da je sporazum Britanije i Lihtenštajna signal da je takvih “poreskih rajeva” na svetu sve manje: “To ne znači da tajnih skrovišta više neće biti, jer onaj ko je stvarno rešio da sakrije novac od poreskih organa nekako će se snaći. Ipak, ovo je signal da se obruč steže, i da je bolje da sami prijavite i platite ono što dugujete državi nego da vas ona juri po svetu. Da li će ta poruka stići do onih koji kontrolišu prljavi, kriminalom stečeni novac, ostaje da se vidi”, kaže Vajting.

Poruka Andori i Monaku

A kada će Andora ili Monako potpisati slične sporazume, pitao je BBC Džona Vajtinga. “Značaj ovog sporazuma je posebno u tome što se njime narušava do sada gotovo neprobojni zid tajnog bankarstva Lihtenštajna. To je poruka i Andori i Monaku – ako je pao Lihtenštajn, nećete ni vi dugo, jer će se pritisak uvećavati. Naravno, ostaće poreski rajevi u Pacifiku, koji će pokušati da se ubace na tržište, ali i oni će biti pod pritiskom da rade transparentno i u skladu sa poreskim propisima”, kaže na kraju razgovora za BBC Vajting, koji radi u britanskom Institutu za poreze.

(BBC)

Pročitajte i ovo...