Home VestiBiznis & Finansije Nemačka i Francuska: Neočekivani rast BDP-a

Nemačka i Francuska: Neočekivani rast BDP-a

by bifadmin

Nemačka i Francuska zabeležile su u drugom ovogodišnjem tromesečju neočekivani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,3 odsto u odnosu na tromesečje ranije, čime je naglo privedeno kraju razdoblje duboke recesije u obe zemlje, što je obnovilo nade u oporavak čitave evrozone.

Kako je u četvrtak saopšteno iz nemačkog saveznog statističkog ureda, preliminarni rast aktivnosti u drugom tromesečju rezultat je rasta privatne i javne potrošnje, građevinarstva i neto trgovine, kako je pad uvoza nadjačao pad izvoza.

Najveća evropska privreda se nalazila u najdubljoj recesiji nakon Drugog svetskog rata, zabeleživši pad BDP-a četiri tromesečja zaredom. Rekordni pad BDP-a u prvom tromesečju revidiran je na 3,5 odsto, s ranijih 3,8 odsto.

Na godišnjem nivou, pad privredne aktivnosti u Njemačkoj u drugom tromesečju 2009. u odnosu na isto razdoblje lani, iznosio je 7,1 odsto, pada od 6,4 odsto u prvom tromesečju 2009. Vlada u ovoj godini očekuje 6% pad BDP-a.

Istovremeno, francuska ministarka finansija Kristina Lagarde izjavila je da je privreda te zemlje ostvarila neočekivani rast od 0,3 odsto u drugom tromesečju, čime je i u toj zemlji priveden kraju recesioni niz od četiri uzastopna tromesečja pada aktivnosti. U prvome tromesečju 2009. francuski BDP smanjen je za 1,2 odsto.

U svojim najnovijim privremenim prognozama, francuska državna statistička agencija Insee prognozirala je ukupni pad BDP-a u 2009. od 2,4 odsto.

Pročitajte i ovo...