Home VestiBiznis & Finansije Stručnjaci upozoravaju na mogući rat na internetu

Stručnjaci upozoravaju na mogući rat na internetu

by bifadmin

Nedavni napadi na kompjuterske sisteme kao što je onaj od prošlog meseca kada su na meti, najverovatnije, severnokorejskih hakera bili sajtovi američkih federalnih institucija i nedavni pad Tviterovog sajta pokazuju koliko je sajber prostor opasan. Mnogi stručnjaci brinu o tome šta bi sledeće moglo da se desi i savetuju američkoj vladi da preduzme odgovarajuće korake kako bi zaštitila vitalnu infrastrukturu.

Stručnjaci veruju da su napadi od 6. avgusta, koji su nakratko oborili sajtove Fejsbuka i Tvitera, imali za cilj da ućutkaju gruzijskog blogera koji je kritikovao rusku politiku prema toj zemlji. Veliki napadi u sajber prostoru u protekloj deceniji značajno su oštetili telekomunikacionu infrastrukturu nekih zemalja. Oni će verovatno postati učestaliji, kaže penzionisani general vazduhoplovstva Hari Radigi, koji je govorio na Svetskom savetu u Hjustonu ranije ovog meseca. General Radigi je prethodno služio u komisiji koja je predsedniku Obami predložila kako bi SAD mogle da se zaštite od napada na internetu. „Morate da smanjite rizik koliko je to moguće. Ranjivi smo na ovu vrstu napada i naivno je misliti da ćemo biti u stanju da napadače zadržimo izvan naših mreža, oni su već tu.“ On kaže da je zemlja sve ranjivija što više njena kompjuterska i internet tehnologija postaje razvijenija.

„Estonija je pretrpela brutalne napade ove vrste pošto je svo pružanje usluga na internetu obustavljeno usled 5000 i-mejlova koji su stizali svake sekunde.“ Radigi kaže da je jedna od najvećih bojazni na konferenciji u Hjustonu bila kako zaštiti elektronske sisteme za kontrolu, kojima upravljaju kompjuteri koji su od vitalnog značaja za snabdevanje naftom i gasom u SAD. „Neko bi mogao da napadne industrijske sisteme za kontrolu ventila i distribucionih sistema koji uključuju i isključuju razne mašine koje rade sa energijom, mreže za napajanje i distribuiranje nafte i gasa.“

Američki vojni i civilni zvaničnici rade na sistemima zaštite i pokušavaju da koordiniraju svoje projekte. Sekretarka za nacionalnu bezbednost Dženet Napolitano kaže da je jedan od najvećih izazova naći ljude koji bi radili ovaj posao. Ona kaže da će vlada morati da angažuje najbolje stručnjake kako bi nadmudrila kriminalce u sajber prostoru. Ali, Napolitano dodaje da vlada mora da vodi računa da ne narušava privatnost građana dok pokušava da poveća nivo bezbednosti vladinih institucija, privatnih firmi i pojedinaca.

(VoA)

Pročitajte i ovo...