Home VestiBiznis & Finansije Znaci kraja recesije

Znaci kraja recesije

by bifadmin

Ekonomski pokazatelji objavljeni u četvrtak za Francusku i Nemačku, dve najveće evropske privrede, ukazuju da ove dve zemlje možda izlaze iz recesije posle godine u kojoj su zabeležile negativan privredni rast.

Na isti, uzlazni, trend ukazuju i podaci objavljeni u petak za Hong Kong – jer govore da je tamošnja privreda zabeležila rast od 3,3 posto u drugom kvartalu ove godine. I podaci za dve vodeće evropske privrede i za jednu od vodećih ekonomija Dalekog istoka predstavljaju iznenađenje za ekonomske prognostičare.

Stopa privrednog rasta, prema novim podacima, u Nemačkoj i u Francuskoj je iznosila 0,3 posto u drugom kvartalu ove godine, u poređenju sa istim periodom 2008. Ekonomisti prognoziraju da je moguć i dalji pad stope rasta u obe zemlje.

Francuski ministar finansija Kristin Lagard je prekinula godišnji odmor i pozvala jednu radio stanicu da bi objavila nove statističke podatke o rastu domaće privrede pre nego što su objavljeni zvanično.
‘Posle četiri negativna kvartala Francuska konačno počinje da izlazi iz minusa. Privredni rast je opet pozitivan i iznosi 0,3 odsto’, rekla je gospođa Lagard gostujući u programu ove stanice u četvrtak ujutru.

Analitičari kažu da je ulazak u zonu pozitivnog rasta bio neočekivan i u Francuskoj i u Nemačkoj posle godinu dana stalnog opadanja.

Podaci za svih šesnaest zemalja evro zone (u kojima je evro zvanična valuta) ekonomski pokazatelji su u drugom kvartalu ove godine nastavili pad, iako po znatno manjoj stopi nego do tada. Iako najnoviji statistički podaci deluju ohrabrujuće, među ekonomistima još vlada zabrinutost jer nije izvesno koliko je ovaj nagoveštaj ekonomskog oporavka jak i pouzdan.

Zabrinutost ostaje

U prilog takvom stavu idu i podaci o nezaposlenosti, koja će najverovatnije u evropskim zemlajma nastaviti rast i ove godine. Uz to, bankarski sistem je još nestabilan a velike sume novca koji su vlade evropskih zemalja potrošile na ekonomske podsticaje moraće da budu smanjene i zatim ukinute kad tad.

Novi podaci su izenadili i glavnog ekonomistu za Evropu pri američkoj banci Bank of America, Holgera Šmidinga. ‘Da, to je iznenađenje, pošto su informacije koje smo dobijali uoči objavljivanja zvaničnih podataka i koje se odnose na industrijski sektor, govorile da je u drugom kvartalu i u Nemačkoj i u Francuskoj privreda bila u padu. Danas smo međutim videli da je su drugi privredni sektori, o kojima nismo imali toliko informacija, postigli znatno bolje rezultate od očekivanih. Vodeći ekonomski indikatori za obe zemlje su već neko vreme pozitivni i najveće iznenađenje je to da se recesija završila jedan kvartal ranije nego što je bilo predviđano’, smatra g.Šmiding.

Ekonomista Holger Šmiding veruje da se deo zasluga za promenu trenda privrednog rasta može pripisati ekonomskoj politici francuske i nemačke vlade. ‘Čini se da je u Nemačkoj značajnu ulogu odigrao vladin program prodaje automobila ‘staro za novo, uz subvenciju’. Takođe mere podrške koje su pružene tržištu rada i u Nemačkoj i u Francuskoj, podstakle su investicije, ojačale poverenje potrošača u ekonomiju i povećale potrošnju. Dakle, vlade delimično stoje iza ovog uspeha, ali najveći deo zasluge po svemu sudeći pripada uticaju svetske ekonomije, pre svega azijske, koja je u drugom kvartalu ove godine u određenoj meri takođe krenula na bolje’, ocenio je ekonomista Holger Šmiding govoreći za BBC.

Opasnost od ‘drugog kriznog talasa’

Da li, međutim, zaista može da se kaže da su Francuska i Nemačka zaista izašle iz recesije? Ako globalna privreda ne uđe u neku novu veliku recesiju, privrede Nemačke i Francuske će od sada da rastu

Holgar Šmiding kaže da opasnost od drugog kriznog talasa uvek postoji, ali da on lično veruje da je najgore ipak prošlo. ‘Rekao bih da su obe zemlje izašle iz recesija. Naravno, nikad se ne zna, i uvek postoji opasnost od nove krize. Ipak, vodeći ekonomski pokazatelji predviđaju veći privredni rast u drugoj polovini ove godine i na početku sledeće. To znači da, ako globalna privreda ne uđe u neku novu veliku recesiju, privrede Nemačke i Francuske će od sada da rastu’ kaže Šmiding.

Najnoviji statistički podaci Evropske unije pokazuju da je bruto nacionalni dohodak svih 16 zemalja evrozone zajedno, u drugom kvartalu zabeležio pad od samo 0,1 odsto. To predstavlja značajan napredak u odnosu na prva tri meseca ove godine, kada je privreda evrozone zabeležila rekordni pad od 2,5 odsto.

Nema sumnje da se finansijska tržišta nadaju da je kraj recesije sada nadohvat ruke, naročito ako se ostvare prognoze stručnjaka da će u drugoj polovini godine tražnja na tržištima širom sveta ponovo da oživi.

(BBC)

Pročitajte i ovo...