Home VestiBiznis & Finansije Aranđelovac u pokušaju pripajanja Beogradu

Aranđelovac u pokušaju pripajanja Beogradu

by bifadmin

I sami uviđamo da se Beograd teritorijalno i demografski brzo širi, ali ako Aranđelovac postane deo glavnog grada prestonica će dobiti nešto više od 23 300 novih žitelja. Trenutno se u Aranđelovcu skupljaju potpisi sa inicijativom da se raspiše referendum preko kojeg bi građani odlučivali o pripojenju ovog grada Beogradu.

24 sata pišu da uprkos tome što Aranđelovčani skupljaju potpise za pripojenje, gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas, tvrdi da za širenjem Beograda nema realne potrebe.

Stanovnici Aranđelovca (koji je od Beograda udaljen 76 km), pak, ne odustaju od svoje namere, do sada je za samo nekoliko dana prikupljeno 1 500 potpisa, od potrebnih 4 000. Oni smatraju da bi pripojenjem Beogradu stvorili povoljnije ekonomske uslove u svom gradu, u kome je tenutno visoka nezaposlenost.

Zamenik predsednika Skupštine Beograda Zoran Alimpić tvrdi da statistički podaci „o ekonomskim vezama, zaposlenju, migracijama stanovnika i po pitanju kulture i zdravstva govore da su Ub, Stara i Nova Pazova ili Pančevo mnogo više oslonjeni na Beograd nego Aranđelovac“.

Inače, poslednje pripajanje gradova Beogradu desilo se pre 37 godina, a od tada je nekoliko gradova, poput Uba, Lajkovca, Stare Pazove itd, vodilo neuspešnje kampanje sa ciljem pripajanja prestonici.

Pročitajte i ovo...