Home VestiBiznis & Finansije Doing Business 2010: Srbija na 88. mestu

Doing Business 2010: Srbija na 88. mestu

by bifadmin

Svetska banka objavila je godišnji izveštaj o uslovima za poslovne aktivnosti u 183 zemlje sveta „Doing Business 2010.“, u kom je Srbija svrstana na 88. mesto u svetu.

U najnovijem izveštaju Svetske banke se ističe se da je u proteklih godinu dana zabeležen rekordan broj reformi poslovne regulative širom sveta, u čak 131 od 183 zemlje. Po tempu reformi prednjači region Istočne Evrope i srednje Azije, gde je u 26, od 27 zemalja reformisana zakonska regulativa kako bi se stvorilo više mogućnosti za domaće kompanije.

Na svetskoj listi vodeći je Singapur, a slede ga Novi Zeland, Hong Kong, SAD, Velika Britanija, Danska, Irska, Kanada, Australija i Norveška. Razvijene zemlje OECD-a su region s najpovoljnijim propisima za poslovanje s prosečnim rangom 30, a sledi region Istočne Evrope i srednje Azije, s prosečnim rangom 71. U tom regionu vodi Gruzija, koja je 11. u svetu, a slede je Estonija, Litvanija, Letonija, Makedonija (32. ukupno), Azerbejdžan, Kipar, Kirgistan, Armenija i Bugarska.

Slovenija je 11. u regionu i 53. u svetu, Crna Gora 15. u regiji a 71. ukupno, Albanija 18. u regiji a 82. u svijetu, dok je Srbija 19. u regionu a 88. ukupno.

Makedonija se u novom izveštaju ističe s reformama propisa u sedam, od 10 područja, pa je svrstana među vodeće reformatore u svetu. Ostale zemlje u kojima je sprovdeno najviše reformi su Ruanda, Kirgistan, Belorusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Moldavija, Kolumbija, Tadžikistan, Egipat i Liberija.

Pročitajte i ovo...