Home VestiBiznis & Finansije Kad ne voziš – spasi život!

Kad ne voziš – spasi život!

by bifadmin

Pod sloganom „Kad ne voziš – spasi život!“, sajt cikloberza.com i ljubitelji biciklizma organizuju dvodnevnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u Beogradu i Novom Sadu.

Beograd, Novi Sad – Akcija dobrovoljnog davanja krvi koju organizuje sajt cikloberza.com, održaće se u Beogradu i Novom Sadu 3. i 2. oktobra, sa početkom u 12 časova. Akciju su samoinicijativno pokrenuli članovi sajta, ljubitelji biciklizma, biciklisti profesionalci i amateri, sa ciljem da ukažu na značaj ljudske solidarnosti među učesnicima u saobraćaju. Nakon učestalih saobraćajnih nezgoda u kojima su mnoge žrtve bili biciklisti, u većim gradovima su održane različite manifestacije ne bi li se skrenula pažnja na ugroženost biciklista u saobraćaju i promovisala bezbednija vožnja. U Novom Sadu akcija se održava 2. oktobra, sa početkom u 12 časova ispred Zavoda za transfuziju krvi u Hajduk Veljkovoj 9. Dobrovoljci u Beogradu mogu to učiniti dan kasnije, takođe sa početkom u 12 časova na Trgu Republike kod transfuziološkog autobusa.

Organizatori očekuju dobru atmosferu, kao i međusobno upoznavanje i druženje učesnika akcije.

Ko sve može biti davalac

Svi potencijalni davaoci bi trebalo da su naspavani i odmorni, dobrog zdravlja, teži od 50 kilograma, bez temperature i povećanog pulsa. Krvni pritisak bi trebalo da je uobičajen, bez upale ždrela, problema sa srcem i plućima, limfnim žlezdama i sa dovoljno visokim hemoglobinom – što se utvrđuje na licu mesta. Ukoliko među potencijalnim davaocima ima onih koji su prethodno davali krv, period između davanja mora biti duži od 3 meseca za muškarce i 4 meseca za žene. Preporučuje se unošenje veće količine tečnosti i laganiji obrok pre davanja krvi, kao i izbegavanje težih aktivnosti četiri sata posle davanja krvi. Takođe se ne preporučuje pušenje, alkohol i dugotrajno stajanje nakon davanja krvi. Više informacija o proceduri davanja krvi možete pronaći na web stranici Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Pročitajte i ovo...