Home VestiBiznis & Finansije Kafanska demokratija

Kafanska demokratija

by bifadmin

Udruženje književnika Srbije priključilo se Narodnoj inicijativi „Zaštita umesto zabrane“ koja za cilj ima pronalaženje kompromisnog zakonskog rešenja koje bi na javnim mestima štitla istovremeno prava pušača i nepušača.

„U kafani je uvek najveća demokratija. Svaka totalna zabrana predstavlja neku vrstu represije, a u prirodi pisaca je da se bore protiv svake represije“, izjavio je Srba Ignjatović, predsednik Udruženja književnika Srbije.

Narodna inicijativa „Zaštita umesto zabrane“ se zalaže da novi zakon bude napravljen po ugledu na već postojeće u Španiji, Austriji ili Portugaliji. Po njima, vlasnici lokala većih od 100 kvm morali bi da izdvoje poseban prostor za pušače, dok bi vlasnici manjih lokala mogli sami da odluče hoće li njihov objekat biti isključivo pušački ili nepušački.

Potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima nije uslov za ulazak u EU a pokazala se kao neefikasno rešenje, koje samo donosi štetu lokalnim ekonomijama i ostavlja ugostitelje bez posla. Belgija, Nemačka i Češka su samo neke od zemelja gde je ovaj zakon promenjen.

U susednoj Hrvatskoj bi posle samo tri (letnja) meseca ovaj zakon mogao biti izmenjen, nakon što je zatvoreno više od 100 kafića i promet u ugostiteljstvu pao za čak 80 odsto. Građani Hrvatske skupili su 300.000 potpisa za podršku ovoj peticiji. Posle naglog pada prometa, neki od zagrebačkih ugostitelja su u izlozima svojih lokala stavljali natpise: „Gde ste sada nepušači?“, revoltirani iznenađujuće slabom posetom.

U Srbiji je Narodna inicijativa sakupila više od 80.000 potpisa za samo nedelju dana, a Narodnoj skupštini je predat predlog zakona još 16. aprila.

Pročitajte i ovo...