Home VestiBiznis & Finansije Nemački menadžeri najveći optimisti

Nemački menadžeri najveći optimisti

by bifadmin

Nemačko poslovno poverenje poraslo je u septembru na najviši nivo u poslednjih 12 meseci, ali menadžeri iz zemalja srednje Evrope očekuju dalje pogoršanje uslova poslovanja.

Ifo institut iz Minhena objavio je da je njegov indeks poslovne klime u ovom mesecu porastao na 91,3 bodova, u odnosu na 90,5 bodova zabeleženih u avgustu, što je najviši nivo tog pokazatelja od septembra prošle godine.

Ipak, ekonomisti koje je anketirala agencija Bloomberg u proseku su očekivali da će Ifo porasti na malo viši nivo, od 92 boda. Indeks Ifo sastavlja se na temelju ispitivanja sprovedenog među 7.000 izvršnih direktora u Nemačkoj.

Rezultati istraživanja „Pokazatelj stavova u poslovnom sektoru“ koje je konsultantsko-revizorska kuća Dilojt (Deloitte) sprovela u šest zemalja Srednje Evrope na uzorku od 200 ispitanika pokazuju, međutim, da su menadžeri u ovim zemljama i dalje uzdržani kada je reč o perspektivama oporavka, jer više od 40 odsto ispitanika u regionu smatra da će se opšti ekonomski uslovi u narednih šest meseci dodatno pogoršati. Najgora očekivanja su među poslovnim ljudima u Hrvatskoj, gde dodatno pogoršanje očekuje čak 90 odsto ispitanika.

U svim industrijskim sektorima i zemljama vlada relativni optimizam u vezi mogućnosti lansiranja novih proizvoda na tržište, a u pozitivnim ocenama prednjače Hrvatska (60,7 odsto pozitivnih odgovora) i Rumunija.

Pročitajte i ovo...