Home VestiBiznis & Finansije Šest srpskih kompanija na listi 500 najvećih u Centralnoj Evropi

Šest srpskih kompanija na listi 500 najvećih u Centralnoj Evropi

by bifadmin

Na rang listi vodećih 500 kompanija na osnovu prihoda koje posluju u zemljama Centralne Evrope1, koju su objavili eksperti revizorsko-konsultantske kompanije Dilojt (Deloitte), nalazi se šest kompanija iz Srbije. Prema ostvarenom prihodu od 3 milijarde i 725 miliona eura, najveća srpska kompanija Naftna industrija Srbije je u regionu rangirana na 28. mestu, sledi EPS na 96. mestu, dok su se na listi TOP 500 našle još i Delta Maxi koja beleži skok na 101. mesto u odnosu na prošlogodišnju listu, zatim PTT Srbija (125. mesto), US Steel (183. mesto) i Srbijagas na 287. mestu.

dilojtPored TOP 500 liste kompanija, izvršeno je rangiranje i 50 najjačih banaka, na osnovu aktive, kao i najvećih osiguravajućih društava, na osnovu upisane premije. Dva najveća osiguravajuća društva u Srbiji pozicionirala su se na listi 50 najuspešnijih iz oblasti osiguranja i to Dunav osiguranje na 46. mestu, a DDOR Novi Sad na 50. mestu u Regionu. Na žalost, ni jedna srpska banka se nije plasirala na listu 50 najvećih banaka u Centralnoj Evropi.

”Prvih deset mesta na lestvici zauzimaju uglavnom kompanije iz sektora energetike i resursa i proizvodnog sektora. Na prvom mestu se ponovo nalazi poljski naftni gigant PKN Orlen, iza koga slede mađarski Mol i ukrajinski Metinvest, koji je ujedno i najbolje rangirani predstavnik sektora proizvodnje. Najbrojnije kompanije su upravo iz sektora energetike (151 kompanija) dok 149 kompanija posluje u okviru trgovine robama široke potrošnje i transporta i 114 kompanija iz proizvodnog sektora. Nešto slabije zastupljeni sektori su: tehnologija, mediji i telekomunikacije, farmacija i nekretnine.” komentariše Darko Stanisavić, direktor Sektora za finansijsko savetovanje u Dilojtu.

Od zemalja iz užeg regiona, na listi je najzastupljenija Slovenija sa 22 kompanije, od kojih je najbolje plasiran Petrol na 41. mestu, a sledi Merkator grupa na 46. mestu. Od 11 kompanija iz Hrvatske, na najvišoj, 25. poziciji je Agrokor, a sledi ga INA sa 27. pozicijom. Jedina makedonska kompanija koja je rangirana na ovoj listi je rafinerija nafte OKTA na 344. mestu, dok se crnogorske i kompanije iz Bosne i Hercegovine nisu plasirale na listu TOP 500 u regionu. Među 50 najuspešnijih banaka uvrstilo se i 5 banaka iz regiona i to NLB Group iz Slovenije na visokom 9. mestu i četiri banke iz Hrvatske. Slovenačka Zavarovalnica Triglav se nalazi na 8. mestu na listi najvećih osiguravajućih kuća zajedno sa još 3 osiguranja iz Slovenije i 4 iz Hrvatske.

„Najveći broj kompanija dolazi iz Poljske, čak 188 što je veći broj nego na prošlogodišnjoj listi. Povećao se i broj rumunskih kompanija, a smanjio broj ukrajinskih. To je bez sumnje odraz pogoršanja finasijskih i ekonomskih uslova poslovanja u Ukrajini, zemlji u kojoj su krupne proizvodne kompanije zabeležile značajan pad prihoda u odnosu na prošlu godinu.”, dodaje Stanisavić.

Kompletnu listu TOP 500 možete videti u specijalnoj publikaciji magazina Biznis i Finansije ili na: www.deloitte.com/rs


1 Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Ukrajina, Estonija, Latvia, Litvanija, Rumunija, Bugarska, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija.

Pročitajte i ovo...