Home VestiBiznis & Finansije EBRD prognoza: Naredne godine rast

EBRD prognoza: Naredne godine rast

by bifadmin

Prema prognozama Evropske banke za obnovu i razvoj srpska ekonomija će naredne godine zabeležiti rast od 1%. Osim nas, ceo region očekuje rast od 2,5%.

U izveštaju pre svega, stoje neki opšti podaci o našoj zemlji, koji govore da imamo 9,9 miliona stanovnika. Zatim piše da su naše „uspešne vlasti“ načinile nekoliko napora da unaprede mogućnosti za razvoj poslovanja, pominjući ove godine otvorene šaltere za bržu registraciju preduzeća kojima je ovaj proces smanjen za 23 dana.

Ovde možete pogledati prognoze, prema kojima će posle negativnog rasta (-4%), naredne godine Srbija zabeležiti blagi rast, za 1%. Hrvatska, pak, u prvoj polovini naredne godine neće imati rast, ali se krajem godine očekuje pozitivan bilans (rast od 1,7%), dok će Crna Gora doživeti veoma slabo poboljšanje (krajem godine 0,4%).

Ekapija prenosi reči vodećeg ekonomiste EBRD-a, Pitera Senfeja, da je interesovanje stranih investitora za Srbiju smanjeno zbog ekonomske krize, ali da ona nastavlja ekonomski napredak. On podržava nastavljanje priprema kompanija za privatizaciju kada se globalna ekonomska situacija poboljša.

EBRD u zemljama centralne i istočne Evrope u 2009. očekuje pad privrednih aktivnosti od 6,3% u proseku dok u 2010. računa na rast u regionu od oko 2,5%.

Pročitajte i ovo...