Home VestiBiznis & Finansije Mala pomoć za SSP: Hilari Klinton i Serž Bramerc

Mala pomoć za SSP: Hilari Klinton i Serž Bramerc

by bifadmin

Prema Blicovim saznanjima, državna sekretarka SAD, Hilari Klinton, će se potruditi da tužiocima u Hagu predoči napore Srbije u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine, i da time podstakne Holandiju na odmrzavanje sporazuma o pridruživanju i asocijaciji.

Novine pišu da su Holanđani spremni na ovaj potez, ali da im je potreban alibi kako bi pred svojim parlamentom objasnili ovako naglu promenu kursa. Kao taj alibi mogla bi se iskoristiti skorašnja poseta Serža Bramerca Beogradu (zakazana za 4. novembar), tj. njegova rečenica koju svi željno očekuju – „Srbija u potpunosti sarađuje sa Tribunalom“.

Da bi SSP bio odmrznut trebalo bi da mu daju zeleno svetlo svih 26 članica Evropskog parlamenta. Za sada problem prave neodlučna Belgija, i isključiva Holandija, koja traži potpunu saradnju sa tribunalom, odnosno izručivanje Mladića.

Međutim, Vladimir Vukčević, specijalni tužilac za ratne zločine, smatra da bi izveštaj Serža Bramerca trebalo da bude pozitivan, uzdajući se u podatke o dvadesetčetvoročasovnom operativnom radu službi i policije, koji dokazuje postojanje političke volje da se tražena lica privedu pravdi.

Pročitajte i ovo...