Home VestiBiznis & Finansije Prilazak EU: Hrvatska pre Srbije, BiH u mnogo daljoj budućnosti

Prilazak EU: Hrvatska pre Srbije, BiH u mnogo daljoj budućnosti

by bifadmin

Izveštaj Evropske komisije o zemljama koje pretenduju na ulazak u EU nije nas nešto mnogo obradovao – članstvo Albanije, Crne Gore i Srbije je „malo verovatno“ ostvarivo pre 2016. godine. Za razliku od nas, Hrvatska i Island se raduju mogućem ulasku u savez evropskih država 2012 godine.

Financial times piše da je Hrvatskoj savetovano da se pozabavi korupcijom i unapredi saradnju sa UN po pitanju istraživajna ratnih zločina, kako bi ostvarila uslove za ulazak u EU. Od 35 uslova koje mora da ispuni, Hrvatska se pozabavila većim brojem – 28. Ona je jedan od retkih zvaničnih kandidata od svih osam. Osim Hrvatske i Islanda, druge zemlje nisu dobile prijateljski potapšaj po ramenu, izgleda da je finansijska kriza spustila entuzijazam članica EU za širenje ovog saveza.

Što se tiče Crne Gore, ona još nije zvaničan kandidat, ali i ako u narednoj godini to postane, moraće da se pozabavi pitanjima organizovanog kriminala i korupcije.

Albanija takođe nije zvaničan kandidat, ali Izveštaj uviđa demokratski napredak u njenoj politici i ekonomiji. Opet, trebaće joj nekoliko godina da stekne uslove za članstvo.

Srbiji i dalje nije prihvaćena zvanična kandidatura, a dok čega ovu prigodu, moraće da izmoli Holandiju da povuče blokadu postavljenu zbog nemogućnosti da uhapsi Mladića. Ili jednostavno da ga uhapsi. Mali korak za EU, a veliki za Srbiju – uočava se progres u borbi sa korupcijom.

BiH će imati ozbiljnijih problema pri ulasku u EU, pred njom su krucijalne reforme sistema i ublažavanje tenzija između tri konstitutivna naroda. Za njih čak ne postoji ni okvirni datum prilaska EU.

Pročitajte i ovo...