Home VestiBiznis & Finansije Restitucija bi koštala Srbiju 100 milijardi evra

Restitucija bi koštala Srbiju 100 milijardi evra

by bifadmin

Državni sekretar Ministrastva pravde, Slobodan Homen, u Utisku nedelje izjavio je da vraćanje imovine konfiskovane u doba Titove vladavine ne sme biti predmet resititucije, ali da treba doneti izmene Zakona o rehabilitaciji kako bi ti ljudi ipak dobili odštetu.

On kaže da bi na osnovu zahteva da se sva ta imovina plati, Srbija imala trošak od najmanje 10 milijardi evra.

Prema nekim ranijim statistikama, podnosioci zahteva za povraćaj imovine samo is SAD već traže obeštećenje u vrednosti od 500 miliona dolara. Naravno, mnogo je još onih koji žive u drugim državama, pa i u Srbiji, kojima su prvo nacisti, pa zatim komunisti oduzeli imovinu. Ukupno, oduzeto je 726 miliona kvadratnih metara, odnosno 20 000 jedinica imovine.

Za sada se čini da jedino SPC u punom zamahu ostvaruje pravo na povraćaj imovine, ali da bi i ostali građani naplatili štetu koja im je počinjena treba prvo doneti Zakon o denacionalizaciji. Od pre dve godine ovaj zakon se najavljuje za kraj svake naredne godine, međutim, još ga čekamo. Donošenje Zakona o denacionalizaciji inače nije uslov za podnošenje kandidature za članstvo Srbije u EU, ali je jedan od uslova za pristupanje savezu, te bi bilo politički odgovorno da ga uskoro vidimo.

Razlog za odugovlačenje može biti i finansijske prirode, s obzirom na to da Slobodan Homen tvrdi da bi na ime restitucije država trebalo da isplati oko 100 milijardi evra, a da Srbija ovom sumom „ne raspolaže“.

Pročitajte i ovo...