Home VestiBiznis & Finansije Antirkizne mere za 2010: Nova-stara zamrzavanja

Antirkizne mere za 2010: Nova-stara zamrzavanja

by bifadmin

Antikrizne mere koje su donete ove godine u narednoj će ostati na snazi, uz određene korekcije, kao npr. ukidanje oporezivanja plata većih od 40 000 dinara i vraćanje poreza na deviznu štednju.

Kako javlja B92, zamrzavanje plata i penzija u javnom sektoru će nas pratiti i u narednoj godini, i to na nivou zarada od 1. januara ove godine. Zamrzavanje penzija, kako su proračunali, donosi uštedu državi ekvivalentnu 2% BDP-a. Iako su penzije na ledu, ministarka finanasija najavila je za sledeću godinu početak penzione reforme, a u 2011. godini će se one već kretati u skladu sa tržištem.

U 2010. godini plate preko 40 000 dinara neće biti smanjivane za 10%, kao ni zarade preko 100 000 za 15%. Odluka o maksimalnim zaradama u javnim preduzećima, pak, ostaje na snazi, te oni koji rade u ovim firmama neće zarađivati preko 168 000 dinara.

Zbog masovnog povlačenja štednje iz banaka, ove godine je ukinut porez na deviznu štednju, ali on će se vratiti u narednoj godini, doduše sveden sa 20 na 10%.

Osim toga, famozna administracija u javnim preduzećima i u narednoj godini biće glavna tema pobornika štednje. U februaru nas očekuje smanjenje republičke i lokalnih samouprava za desetak hiljada ljudi, a procenjuje se da ćemo u narednoj godini samo zbog racionalizacije javnih preduzeća uptedeti 900 miliona dinara.

Pročitajte i ovo...