Home VestiBiznis & Finansije Da li je NIS zaista gubitaš?

Da li je NIS zaista gubitaš?

by bifadmin

Jučerašnja vest o rezultatima nove revizije NIS-a podgrejala je sumnju stručnjaka u to da su knjige ove kompanije pogrešno vođene, ili bar, rezultati pogrešno prikazani. Oni smatraju da je nemoguće da NIS posluje sa gubicima, a i da je tako, oči bode činjenica da prvi i poslednji revizosrki izveštaj pokazuju razliku od 11 milijardi dinara.

Siljka Pištolova za Dojče Vele tvrdi da je nemoguće da je NIS radio sa gubicima, i da su oni tako prikazani kako se ne bi novac slivao u budžet Srbije. Ti prihodi su verovatno odlazili na račune partija čiji su direktori bili na čelu ove kompanije ili u džepove određenih osoba.

Strah od toga da će Gasprom tražiti povećanje svog vlasničkog udela i produženje ruskog monopola na uvoz naftnih derivata do 2014. godine, rađa nova pitanja – da su Rusi mogli sami da pročešljaju knjige za godinu dana – koliko su imali, i, da ipak treba imati u vidu da im je NIS prodat za nedopustivo male pare.

Da podsetimo, za deset meseci, koliko NIS pripada Gaspromnjeftu, obavljene su tri revizije kompanije. Prva je pokazala dobit od 2,3 milijarde dinara, druga (rađena na zahtev Rusa) osam milijardi, što se poklapa sa rezultatima treće, da je gubitak minimum tih osam milijardi. Koji je gubitak ne znamo, ali jedno je sigurno – ovo je loša slika domaće revizorske scene koju šaljemo stranim investitorima.

Pročitajte i ovo...