Home VestiBiznis & Finansije Pola veka Asteriksa

Pola veka Asteriksa

by bifadmin

class=“MsoNormal“>Najveći galski junak Asteriks ovih dana slavi svoj pedeseti rođendan, izlaskom 34. knjige u seriji njegovih avantura. Čitaniji od Balzaka i Igoa, samo u Francuskoj je postigao oko 100 miliona prodatih primeraka, dok je ukupan broj prodatih knjiga širom sveta premašio 400 miliona. Sem u domovini, gde ima status nacionalnog simbola, Asteriks je izuzetno čitan i u Nemačkoj, kao i u zemljama engleskog govornog područja. Na našim prostorima najpoznatija su bila izdanja novosadske Stripoteke.

class=“MsoNormal“>


class=“MsoNormal“>Alber Iderzo (Albert Uderzo) je vizuelno osmislio likove iz malog galskog sela koje jedino prkosi rimskim okupatorima, pedeset godina pre nove ere. Od 1977. godine on je preuzeo na sebe i posao scenariste, posle iznenadne smrti idejnog tvorca i jednog od najvećih autora karikaturalnog stripa svih vremena, Rene Gošinija (Rene Goscinny).

class=“MsoNormal“>

class=“MsoNormal“>Ovih dana došlo je do velikog sukoba Albera Iderzoa i njegove ćerke oko autorskih prava za Asteriksa. Naime, tata Iderzo prodao je 60 odsto izdavačke kuće Alber-Rene gigantu Ašetu (Hachette), poznatom i po pravima za objavljivanje belgijskog junaka Tintina. Uz većinsko vlasništvo, Ašet je dobio i prava na objavljivanje novih Asteriksovih avantura i posle autorove smrti.

Pročitajte i ovo...