Home VestiBiznis & Finansije Slovenija: Šest banaka prodaje udele u Merkatoru

Slovenija: Šest banaka prodaje udele u Merkatoru

by bifadmin

Grupa od šest slovenačkih banaka postigla je dogovor o zajedničkoj prodaji svojih udela u kompaniji Mercator, koji dostižu gotovo čevrtinu akcija najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca, piše slovenački list „Dnevnik“.

Među njima je, s najvećim udelom od odsto akcija Mercatora, slovenačka podružnica Unicredit banke. Ovoj grupi nije se pridružila Nova ljubljanska banka, koja ima udeo od 10,8 odsto, a ovo se tumači procenom ove banke da joj ne treba spoljni posrednik, jer ima velik udeo, a ne zna se ni da li se ovoj grupi pristupila i Banka Celje, koja ima udeo od 4,4 odsto.

Banke su potpisale sporazum da bi zajednički postigle bolju cenu za svoje akcije, ali su se sporazumele i da mogu raskinuti dogovor u bilo kojem trenutku, navodi list. Banke zajedno imaju više od 36 odsto akcija Mercatora, koliko drži i 17 hiljada njegovih malih akcionara.

Uprava Mercatora odgovorila je „Dnevniku“ da su je neki vlasnici neformalno obavestili da ne nameravaju ostati dugoročni vlasnici, pa je uprava na sastanku u ponedeljak naredila sprovođenje finansijskog, poreskog i pravnog nadzora (vendor due diligence) nad svim kompanijama u grupi Mercator za poslednjih pet godina, kao pripremu za 20-postotnu dokapitalizaciju u kojoj neće moći sudelovati nijedan od današnjih vlasnika. Rezultate će objaviti u februaru iduće godine kako bi svim investitorima pružili sve informacije i kako nijedan potencijalni kupac ne bi mogao da dobije ekskluzivne informacije koje bi ga stavile u prednost pred ostalima, navodi „Dnevnik“.

„Dnevnik“ takođe navodi da postoji zanimanje potencijalnih kupaca koji su se već raspitivali kod banaka o kupovini njihovih udela. Izvori lista tvrde da interes za kupovinu Mercatora nije izgubio ni hrvatski Agrokor Ivice Todorića, uprkos otporu na koji je ta ideja naišla u javnosti. Neki finansijski fondovi još su pre godinu dana iskazali interes za kupovinu udela Pivoarne Laško i Infond Holdinga.

Pročitajte i ovo...