Home VestiBiznis & Finansije U korak sa „procesom veka“

U korak sa „procesom veka“

by bifadmin

Hisaši Ovada, predsednik Međunarodnog suda pravde, otvorio je raspravu na temu usklađenosti proglašenja nezavisnosti Kosova sa međunarodnim pravom. Sada je sve na pravnim timovima Beograda i Prištine, a osim njih mnogi drugi akteri političke i pravne svetske scene imaće šansu da obrazlože svoj stav prema nezavisnosti Kosova. Ma koliko mi podrške dobijali od drugih zemalja, ostaje činjenica da se najjače zemlje sveta ipak zalažu za nezavisnost Kosova.

Naši predstavnici su Dušan Bataković, Vuk Jeremić, ambasador u Holandiji Čedomir Radojković i koordinator tima Saša Obradović, koji pred petnaest sudija brane tvrdnju da je proglašenje nezavisnosti Kosova suprotno međunarodnom pravu. Albanska strana, pak, tvrdi suprotno i podržava nezavisnost Kosova, napominjući da je ovo pravo stečeno decenijskim kršenjem ljudskih prava na Kosovu.

Pravni zastupnik Albanije, koja je naravno na strani Kosova, Johen Frovajn smatra da ne postoji međunarodni zakon koji zabranjuje secesiju kao takvu, dok pravni tim Srbije tvrdi da rezolucija 1244 isključuje bilo kakvo rešenje statusa Kosova koje nisu prihvatile obe strane i koje nije odobrilo najmoćnije telo svetske organizacije.

Osim zastupnika Kosova i Srbije, očekujemo još 28 zainteresovanih strana, sa sopstvenim argumentima. U korist srpskih interesa govoriće narednih dana Kina, Rusija, Španija, Rumunija, Argentina, Azerbejdžan, Belorusija, Bolivija, Brazil, Burundi, Kipar, Venecuela i Vijetnam, dok će argumente za nezavisnost Kosova izneti SAD, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Albanija, Holandija, Norveška, Hrvatska, Austrija, Bugarska, Saudijska Arabija, Bahrein, Danska, Finska i Jordan.

Pročitajte i ovo...