Home VestiBiznis & Finansije Ginko pospešuje pamćenje – mit ili stvarnost

Ginko pospešuje pamćenje – mit ili stvarnost

by bifadmin

Ginko biloba jedan je od najbolje prodavanih biljnih preparata na svetu. On se često preporučuje kao sredstvo za prevenciju gubitka pamćenja povezanog sa starenjem. Ipak, studija radjena osam godina, pokazala je da dugotrajno uzimanje te biljne zamene nije usporilo nivo mentalnog slabljenja kod starijih.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je starosna grupa koja najbrže raste, u skoro svim zemljama, ona preko 60 godina. Mnogi ljudi povezuju starenje sa nekom vrstom gubitka pamćenja.

Neke studije su pokazale da održavanje tela i uma aktivnim može da pomogne da se odloži napredovanje kognitivnog slabljenja. Medjutim, preparati koji vam obećavaju da će vas održati mladim isključivo uzimanjem pilula takodje su veoma popularni. Oni koji se bave alternativnom medicinom preporučivali su ginko bilobu kao pouzdano sredstvo za održavanje ili čak poboljšanje memorije kod starijih. Ali do sada nisu postojali jaki klinički dokazi o njegovoj delotvornosti.

„Ovo je prva i do sada jedina studija koja se bavila specifično sposobnošću ginko bilobe da spreči gubitak pamćenja“, kaže Stiven Dekoski sa Univerziteta u Virdžiniji.

Tokom osam godina, naučnici sa šest univerziteta širom Sjedinjenih Država proučavali su više od tri hiljade osoba starosti izmedju 72 i 96 godina, sa normalnim mentalnim funkcijama ili sa umerenim gubitkom kognitivne funkcije. Učesnici su primili ili 120 miligrama ginko ekstrakta dva puta dnevno ili šećernu pilulu. Istraživači su ustanovili da ginko nije imao poseban uticaj na memoriju ili pažnju.

„Možemo da kažemo da nismo pronašli dokaze da je ginko, tokom dužeg perioda, načinio razliku u usporavanju promena u funkciji pamćenja, kao dela normalnog procesa starenja, ili da je uopšte bio delotvoran“, objašnjava Dekoski.

Ranije istraživanje pokazalo je da ginko nije učinio ništa za ljude sa simptomima Alchajmerove bolesti niti je pomogao u smanjenju drugih oblika demencije.Naučnici su istakli da je najnovija studija značajna zato što je sprovedena sa najvećim brojem učesnika i zato što je odbacila biljni preparat kao koristan tretman za gubitak memorije.“Ustanovili smo da nije bilo uticaja ginko bilobe na te veoma spore ali jasno prepoznatljive promene u funkciji razmišljanja u kasnijem dobu“, zaključuje Dekoski.

Istraživači su medjutim takodje istakli da je ginko biloba, iako ne utiče na usporavanje mentalnih promena zbog starenja – bezbedna i da nema sporedne efekte.

(VoA)

Pročitajte i ovo...