Home VestiBiznis & Finansije Slovenija: Izgradnja nove nuklearke na Savi

Slovenija: Izgradnja nove nuklearke na Savi

by bifadmin

Slovenačka kompanija Gen energija podnela je zahtev za izgradnju drugog bloka nuklearke Krško, pod imenom NEK 2 čija bi gradnja trebalo da počne za oko šest godina.

Slovenačka kompanija Gen energija podnijela je zahtev za izgradnju drugog bloka nuklearke Krško, pod imenom NEK 2. Martin Novšak, direktor Gen energije objasnio je da je zahtev predat slovenačkom ministarstvu koji će svoju odluku doneti u roku od dva meseca, a čeka se i dopuna, odnosno saglasnost Elektra Slovenije, objavljuje zagrebačka „Banka“.

U Gen energiji su uvereni da će njihov zahtev biti odobren jer je potkrijepljen stručnim studijama i analizama priznatih i stranih institucija. Prema Novšaku, dokumentacija dokazuje da je gradnja novog bloka nuklearke opravdana ne samo zbog premošćivanja nedostatka drugih energenata u Sloveniji, nego i s ekonomskog gledišta i ekologije, budući da garantuje zadovoljavajuće i sigurno snabdevanje električnom energijom po konkurentnim i dugoročno predvidljivim cenama.Gen energija takođe želi, ulaskom u postupak i formalnu potvrdu usklađenosti projekta izgradnje NEK 2 s državnom energetskom politikom.

U Ministarstvu privrede Slovenije upozoravaju da davanje dozvole ne znači da će se nova nuklearka na Savi izgraditi preko noći, jer posle davanja dozvole sledi pretres nacionalnog energetskog programa, zatim usvajanje državnog prostornog plana (procedura od tri do četiri godine), pa izrada projektne dokumentacije (oko dve godine), a tek onda stiže građevinska dozvola.

Ako sve bude po planu, gradnja će početi za oko šest godina. Očekuje se da buduća nuklearka potrošačima u Sloveniji prve kilovate struje dostavi 2023. godine. NEK2 će imati instaliranu snagu do 1600 MW i pripadat će reaktorima treće generacije.

U poređenju s aktualnom nuklearkom s tehnologijom američkog Westinghousea, koja pripada drugoj generaciji i proizvodi svega 676 megavata, nova nuklearka će biti tehnički savršenija i ekonomski isplativija. U Gen energiji tvrde da računaju da će nova nuklearka trajati do 60 godina.

Pročitajte i ovo...