Home VestiBiznis & Finansije Šta srpsku privredu čeka u 2010?

Šta srpsku privredu čeka u 2010?

by bifadmin

Većina privrednika i ekonomista ne deli optimizam srpskih ministara u ekonomskim resorima i nešto oprezniji stav premijera Mirka Cvetkovića da će za Srbiju 2010. godina biti godina privrednog oporavka, odnosno da je moguće ostvariti planirani ekonomski rast od 1,5%.

Sa prenaglašenim optimizmom ne podudaraju se ni prognoze međunarodnih finansijskih institucija koje ukazuju da Srbiji predstoji još jedna teška godina. Njihova prognoza za Srbiju je da će biti uspeh ukoliko ostvari minimalni privredni rast.

Predsednik Vlade Cvetković je izbegao da prognozira više nego što je to uradio Međunarodni monetarni fond (MMF) i smatra da su veliki izgledi da se u 2010. godini obezbedi taj umereni privredni rast od 1,5%. “U Srbiji se tokom 2010. godine ne očekuju spektakularni rezultati, ali ima razloga za ‘blagi optimizam’“, zjavio je Cvetković, dodajući da će “sledeća godina biti teška, ali da se nalazimo na putu ka rastu bruto nacionalnog dohotka i oporavku privrede”. Premijer je uoči ovogodišnjih praznika poručio građanima da će osnov za planirani ekonomski oporavak u 2010. godini biti kapitalni projekti, a tome je dodao da će država biti štedljiva na potrošnji. On nije pominjao odmrzavanje plata i penzija, što nije pomenuto ni u Pismu o namerama koje su Vlada i Narodna banka Srbije (NBS) uputile MMF-u uoči odobravanja druge tranše kredita Srbiji. U tom pismu se predviđa da bi penzije mogle biti povećane tek kad privredni rast pređe granicu od 4%.

Prema usvojenom budžetu za narednu godinu i dogovoru sa MMF-om plate budžetskih korisnika i zaposlenih u javnim i državnim preduzećima trebalo bi da ostanu zamrznute i tokom cele naredne godine. Njihove zarade su bile zamrznute u 2009. godini. Novo istraživanje Zavoda za statistiku Srbije u više od 3.000 preduzeća pokazuje inače da se poslovna klima u Srbiji poboljšava. Istraživanje je urađeno u saradnji sa Ministarstvom trgovine. Sličnog viđenja su i analitičari Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji su procenili da će se ekonomija Srbije iduće godine “vratiti na pozitivnu teritoriju i ubeležiti rast od 1%”.

Dežurni optimista u srpskoj vladi, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, otišao je još dalje. On je objavio da će iduće godine biti prostora za povećanje plata i penzija i da neće biti teško ubediti MMF da se odmrznu plate i penzije. Ovakav optimizam Dinkić je potkrepio procenom da će privredni rast u 2010. godini biti veći do projektovanih 1,5%.

Većina privrednika i ekonomista ne deli optimizam srpskih ministara u ekonomskim resorima i nešto oprezniji stav premijera Mirka Cvetkovića da će za Srbiju 2010. godina biti godina privrednog oporavka, odnosno da je moguće ostvariti planirani ekonomski rast od 1,5%. Sa prenaglašenim optimizmom ne podudaraju se ni prognoze međunarodnih finansijskih institucija koje ukazuju da Srbiji predstoji još jedna teška godina. Njihova prognoza za Srbiju je da će biti uspeh ukoliko ostvari minimalni privredni rast.

(Beta Monitor)

Pročitajte i ovo...