Home VestiBiznis & Finansije Borba za ukidanje smrtne kazne

Borba za ukidanje smrtne kazne

by bifadmin

U Ženevi danas počinje četvrti kongres protiv smrtne kazne, koja se i dalje izvršava u 51. državi sveta, a najveći broj u Kini, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Severnoj Koreji, ali i u SAD.

Dojče vele piše da Italija vodi u naporima da se suzbije smrtna kazna, što je njima ukorenjeno u tradiciju jer je Toskana bila prva država koja je ukinula smrtnu kaznu, još 1786. godine. Ujedinjena Italija je to učinila 1948. godine, kad i UN, Deklaracijom o ljudskim pravima u kojoj se ne traži eksplicitno ukidanje smrtne kazne.

Prvi dokument koji precizno formuliše ovaj zahtev je Pakt o građanskim i političkim pravima UN iz 1966. godine, koji precizira da se smrtna kazna može primenjivati samo u slučajevima posebno teških zločina. Posle toga, stari kontinent je utemeljivač zahteva za ukidanje smrtnih kazni, međutim otpori su stizali i, i dalje stižu, iz tabora velikih sila poput Kine i SAD.

Smrtna kazna je inače jedna od najstarijih institucija krivičnog prava, ali sa razvojem države i njenih mehanizama, označena je kao nehuman način kažnjavanja. Dan borbe protiv smrtne kazne je 30. novembar.

U Srbiji je poslednji put izvršena 1992. godine, a ukinuta deset godina nakon toga.

Pročitajte i ovo...